pexels-photo-tuin.jpg
Provider image

Met deze 4de pijler volgt de inburgeraar een bijkomend traject op maat om zijn/haar sociaal netwerk en participatie te versterken. Enkele voorbeelden zijn een buddyproject, vrijwilligerswerk, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur. Binnen de lokale proeftuinen worden trajecten rond sociale netwerking en participatie voor inburgeraars opgezet.

Categorie

Ontmoeting en participatie

Doelen

  • Integratieproces van inburgeraars te versnellen en verbeteren
  • Kennisdeling te stimuleren
  • Expertise voor de invulling van de vierde pijler inburgering op te bouwen en te verspreiden
  • Sociale netwerking
  • Participatie voor inburgeraars

Doelgroep

 

Inburgeraars

Beschrijving

Het participatietraject van de 4de pijler duurt minimum 40 uur per individuele inburgeraar. De inburgeraar kan verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.

Lokale besturen hebben de decretale rol om aanbod in hun stad/gemeente te ontsluiten. Een divers en kwalitatief 4de pijler aanbod ontsluiten, zien we als een complexe uitdaging die niet door één lokaal bestuur, organisatie of burger alleen kan worden aangepakt. Zonder engagementen van diverse maatschappelijke sectoren, organisaties en burgers uit de samenleving en zonder samenwerking met andere lokale besturen, is het onmogelijk om een kwaliteitsvol 4de pijler aanbod op maat van de diverse groep inburgeraars te realiseren.
 

Informatieve webinar
Om de lokale besturen voor te bereiden op deze vierde pijler organiseerde het Agentschap Binnenlands bestuur, de Agentschappen Integratie en Inburgering een webinar om de lokale besturen te informeren. Deze opgenomen webinar kan je  herbekijken.

 

 

Lokale proeftuinen waarbinnen trajecten rond sociale netwerking en participatie voor inburgeraars worden opgezet
De proeftuinen vertrekken vanuit een helder concept dat wordt beschreven in het projectvoorstel. Het concept wordt binnen de proeftuin verder ontwikkeld, uitgetest en geëvalueerd. Daarnaast werken de proeftuinen aan een operationeel kader voor een duurzame invulling van de vierde pijler inburgering in de lokale context. De noden van de inburgeraar staan centraal in de aanpak.

Voor de AMIF 4de pijler oproep rond sociale netwerken en participatie bij inburgeraars lanceerde het HIVA/KU Leuven met patner Hefboom de projectwebsite Vierde Pijler Inburgering-AMIF. De website is in eerste instantie bedoeld voor de deelnemende lokale besturen en partners van de AMIF-proeftuin, paar de website informeert en inspireert ook andere besturen die zich willen voorbereiden op de vierde pijler die er volgend jaar komt.


 

Inspiratiedag op 26 januari 2023


Om dit nieuwe traject voor te bereiden experimenteerden 55 steden en gemeenten de voorbije 2 jaar volop met dit traject. Op donderdagvoormiddag 26 januari krijg je in het provinciehuis van Leuven de lessen en goede praktijken uit deze proefprojecten voorgesteld. En blikken we samen al even vooruit . Op deze manier willen we je inspireren om in 2023 zelf aan de slag te gaan.

Deze inspiratiedag richt zich op lokale besturen en ieder die interesse heeft in participatie. Deze inspiratiedag is een initiatief van HIVA-KU Leuven en Hefboom, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering en met de steun van ABB, Europa WSE en de VVSG. 

De inspiratiedag wil alvast antwoorden bieden op op vragen:

  • Welke activiteiten passen binnen dit traject? Hoe breng je de verschillende mogelijkheden voor inburgeraars in kaart voor jouw stad of gemeente? En hoe kan je het aanbod vergroten?
  • Hoe organiseer je een goede buddywerking voor inburgeraars? En hoe evalueer je deze?
  • Wat kan vrijwilligerswerk betekenen voor dit traject?
  • Welke (digitale) tools kunnen je helpen bij het opzetten en uitvoeren van dit traject? 
     

 

 

Succesfactoren

  • Betrekken van sociaal netwerk
  • Participatie
  • Expertise
  • Ondersteuning overheid

Uitdagingen

Deze praktijk in

55 gemeenten

De proefprojecten van alle 55 gemeenten zijn hier terug te vinden.

Beleidsdomeinen

  • Participatie
  • Integratie
  • Samenleven

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.