politie brugge 5d19e7b8-0ddf-2214-abb0-4bb890e621e7.jpg
Provider image

Wanneer individuen overlast bezorgen zijn deze vaak niet bewust van de gevolgen. Aan de hand van verschillende praktijken gaan gemeentes ervoor zorgen dat het burgerschap bij hen toeneemt door onder andere hun sociale netwerk te betrekken bij de opvoeding en bewustwording van de samenleving. (foto: nieuwsbrief Brugge)

Op de website Kies Gelijke Kansen van Unia vind je ook heel wat goede praktijken in verband met politie en justitie die inspiratie bieden.

Categorie

Sociale cohesie

Doelen

De overtreder en de ouders laten beseffen wat de gevolgen zijn van de overlast op de andere burgers en samenleving. Zo wordt burgerschap gestimuleerd  bij de jongeren. De ouders worden actief betrokken en het lokaal bestuur wil hen ondersteunen in hun opvoedingsplicht.

Doelgroep

 

  • Jongeren die overlast veroorzaken

Beschrijving

De politie speelt een belangrijke rol binnen het lokale bestuur. Naast bestuurlijke en gerechtelijke opdrachten, kunnen zij ook instaan voor verbinding en vorming van verschillende bevolkingsgroepen. Via deze praktijken wil men individuen bewust maken van de gevolgen van bepaalde acties en hierbij hun sociale netwerk actief betrekken. Bij jongeren is bijvoorbeeld ouderparticipatie is hierbij heel belangrijk. 

Succesfactoren

  • Betrekken van de voogden
  • Trajectbegeleiding
  • Sensibilisering 
  • Alternatief voor financiele beboeting
  • Burgerschap

Uitdagingen

Deze praktijk in

Brugge

  • Vormingsreeks Politie: en werkgroep van enthousiaste politiemensen die werkt samen rond discriminatie en diversiteit. het doel is een plan van aanpak uitwerken binnen de politie, intervisies organiseren, ondersteuning bieden en info uitwisselen.
    De opleiding is een samenwerking tussen UniaLokale Politie Brugge en Diversiteit Brugge, en is gestart vanuit het ECCAR-plan.

Mechelen en Lokeren

  • NERO: Minderjarigen (12-18 j) die door de politie worden betrapt op herhaalde overlast, worden naar het commissariaat gebracht. De politie nodigt de ouders uit op het commissariaat. Gezamenlijk worden de feiten besproken en de jongere en de ouders voor de keuze gesteld: een boete van 100 euro betalen of meestappen in het NERO-project (Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast). Dit project bestaat eruit dat de jongere en zijn/haar ouders samen met een trajectmedewerker van de dienst Integrale Veiligheid een traject aflegt. Er worden meerdere gesprekken gevoerd over de overlast, en concrete afspraken komen op papier. Vier of vijf maanden na de feiten wordt er een evaluatiegesprek gehouden. Wanneer de afspraken zijn nageleefd, vervalt de boete. 
    ContactMohamed.achaibi@lokeren.be

PZ Antwerpen

  • Mag da?: Mag da? is een campagne voor jongeren van Politiezone Antwerpen. Je vindt hier info over je rechten en plichten. Wat mag je wel? Wat mag je niet? Wat moet je doen?

Vilvoorde

  • Second wave: Het project Second Wave richt zich op de verbetering van de relatie tussen jongeren en de ordediensten (politie). Het brengt beide (gepolariseerde) partijen samen in een workshopsetting, waar ze aan de hand van een  op toneel gebaseerde benadering wederzijds vertrouwen en respect bewerkstelligen. Via rollenspellen tracht het project de deelnemers enkele sociale vaardigheden aan te leren met het oog op een wederzijdse duurzame relatie.
    Contact: hylke.schaepherders@vilvoorde.be 

 

Beleidsdomeinen

  • Gelijke kansen
  • Preventie
  • Sociale dienstverlening
  • Veiligheid

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.