In de Corona-crisis hebben duizenden mensen een geliefde verloren. Een laatste bezoek vooraf, nog even de hand vasthouden, met gebruiken en rituelen samen waardig afscheid nemen,... het was met de getroffen Corona-maatregelen onmogelijk. Daardoor valt verlies, gemis en rouwverwerking vandaag voor veel mensen extra zwaar. 

Om dit een plek te geven, lanceerde Ferm op 2/mei Planttroost. Concreet gaat het onder andere over troostplekken, overal in Vlaanderen. Omdat troost zorgt voor verbondenheid, hoop en vertrouwen, ook in de toekomst.

De troostplekken zijn fysieke plekjes waar mensen naartoe kunnen gaan, troost vinden, zich nog hechter en verbondener voelen, elkaar heel nabij. Het mooiste wat je kunt hebben. Heel zichtbaar. Bolgewassen zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Omdat je ze plant in de herfst, in de winter van het leven en je ze ziet openbloeien in de lente van het leven. Zo staan ze symbool voor herwonnen veerkracht en energie.

Wil je in je buurt een troostplek creëren? Deze actie versterkt de sociale cohesie in de buurt en geeft mee uitvoering aan de functies:

  • partnerschappen en samenwerking (want je brengt samen een troostplek tot stand)
  • sociale netwerken versterken (want een troostplek is een ontmoetingsplek die zorgt voor verbondenheid)
  • sociaal gewaardeerde rollen creëren (want mensen zijn op de troostplek van betekenis en kunnen er van meerwaarde zijn)

Ferm ondersteunt de buurt met de volgende concrete materialen op hun website:

  • Een draaiboek om een troostplek tot stand te brengen
  • Sjablonen voor powerpoint presentatie, uitnodiging voor een infomoment, brieven voor aanvragen bij de gemeente, bekendmaking in jouw buurt, een perstekst, voorbeeld van een toespraak voor de opening,…
  • Basispakket voor de inrichting van de troostplek:
    • Een troostpaneel: infobord met tekst over het concept van de troostplek, een gedicht, informatie over het planten van bloembollen.
    • Een pakketje bloembollen (najaar 2020)

Je kan jouw troostplek aanmelden via de website: www.planttroost.be/troostplekken . Nadien ontvang je van Ferm het basispakket voor inrichting van de troostplek.

Vergeet niet ervaringen met de troostplek te delen via sociale media. Zo verhoog je de betrokkenheid in je buurt of dorp. Heb je leuke reacties, foto’s van de voorbereidingen of de opening? Stuur ze zeker door naar Ferm en VVSG...

Nog vragen? Mail gerust naar: planttroost@samenferm.be

Het project krijgt steun van experten en partners zoals CAW, VVSG, Tele-onthaal, Zorgnet-icuro, Orbit vzw, Verbinding in Verlies, Kunstwerkt.

Met PlantTroost gaat Ferm ook in op de oproep van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke om samen te zorgen voor het mentaal welzijn van de bevolking, de campagne ‘Zorgen voor Morgen’.