Wat verwachten kinderen en ouders van opvang en vrije tijd? VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) onderzocht in opdracht van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie) het perspectief van Brusselse kinderen en ouders op opvang en vrije tijd.

Enkele conclusies uit het onderzoek

 • Kinderen en ouders verwachten van opvang en vrije tijd dat ze er zelf invulling kunnen geven aan hun tijd. Kunnen kiezen uit een palet van georganiseerde activiteiten én de mogelijkheid om vrij te spelen is belangrijk.
  'Ik wil soms liever gewoon met vrienden praten in het IBO. Ik wil niet altijd activiteiten doen. Ik kan ook kiezen om niet mee te doen met een activiteit, dat vind ik goed.’ (Meisje, 10 jaar)
  ‘Wat voor mij belangrijk is als mijn zoon naar het IBO komt? Dat het vrije tijd is. Door het concept “vrije tijd” laat ik hem hier.’ (Papa)

 

 • In opvang en vrije tijdsinitiatieven doen kinderen andere activiteiten dan thuis en komen ze op nieuwe plekken in de buurt. Kinderen en ouders appreciëren dit.
  ‘Ik kom graag naar het IBO omdat daar activiteiten zijn en omdat mijn vrienden daar zijn.’ (Jongen 8 jaar)
  'Ja, hoe zeg je dat? Bricolage? Zij doet dat niet vaak thuis. Hier doet ze het veel, dus dat is goed.’ (Mama)

 

 • De aanwezigheid van vrienden en een goede begeleiders bepalen sterk hoe kinderen hun tijd in opvang en vrijetijdsinitiatieven beleven. Deelnemen aan een activiteit met een vriend(in), is zondermeer leuker. Goede begeleiders luisteren, spelen in op wat kinderen nodig hebben, bemiddelen bij conflicten, hebben leuke spelideeën en investeren in communicatie met ouders.
  ‘Als mijn vrienden niet in het IBO zijn, dan verveel ik me hier soms. Anders niet.’ (Jongen, 7 jaar)
  ‘Een begeleider moet uit volle goesting werken, of het nu knutselen is, voetballen of met de bal spelen.’ (Mama)

 

Meer weten over de interessante conclusies van het onderzoek? Bekijk de film voor een eerste kennismaking met het onderzoek en download het onderzoeksrapport.