Welke impact heeft de coronacrisis op het (gemeentelijk) onderwijs? Hieronder verwijzen we graag door naar de relevante informatie terzake. 

Onderwijs Vlaanderen

Volg de meest recente info en de draaiboeken van Onderwijs Vlaanderen via https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus

Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG)

De juristen van OVSG beantwoorden graag jouw vragen over de gevolgen van het coronavirus voor het onderwijs via het nummer 02 506 41 78. Ze hebben ook enkele veelgestelde vragen op een rijtje gezet. De vragen voor het leerplichtonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs krijgen regelmatig actuele updates.

Om stedelijke en gemeentelijke scholen, centra en academies pedagogisch te ondersteunen in het organiseren van afstandsonderwijs is er een nieuw platform e-leren met adviezen en materiaal voor alle onderwijsniveaus.

Wi-Fi voor afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs zonder internet is ondenkbaar maar helaas heeft niet elke leerling thuis toegang tot het web, daarom stellen verschillende operatoren hun netwerk open.

Toegang tot het Proximus Public WiFi-netwerk is voor de duur van de coronacrisis gratis voor leerlingen die het thuis niet breed hebben. De aanvraag verloopt via de school, de school kan haar aanvraag indienen via email (csr@proximus.com). Om de aanvraag snel en efficiënt te verwerken, moeten volgende gegevens vermeld worden: Naam van de school; Gegevens contactpersoon van de school (naam, voornaam en emailadres); Aantal codes dat nodig is. 

Publieke hotspots nu open voor kinderen die niet over een internettoegang thuis beschikken: lees het bericht van Telenet.

Inclusief onderwijs na 19 april: leerlingen en ouders bereiken

Hulpmiddelen voor communicatie: hoe wordt nieuwe leerstof aangeboden vanaf 20 april?

  1.  
  2. Hoe ondersteunen scholen leerlingen in kwetsbare thuissituaties tijdens de coronacrisis? Welke adviezen geven armoedeorganisaties?
    Klasse publiceerde tips van scholen en armoedeorganisaties.

Klasse – Onderwijs voor kwetsbare leerlingen in coronatijden

Laptops voor kwetsbare leerlingen

Voor leerlingen die thuis geen pc hebben, kan hun school een gedoneerde laptop aanvragen bij de diensten van hun onderwijsnet. Zo kunnen ook zij genieten van digitaal afstandsleren.

Ondersteuning in kwetsbare situaties

Hoe ondersteunen scholen leerlingen in kwetsbare thuissituaties tijdens de coronacrisis? Welke adviezen geven armoedeorganisaties?
Klasse publiceerde tips van scholen en armoedeorganisaties.