Vervoer naar de vaccinatiecentra
In heel wat gemeenten worden afspraken gemaakt met de taxisector in verband met het vervoer naar de vaccinatiecentra. In deze nota vindt u enkele mogelijkheden op een rijtje.
De meest voor de hand liggende en pragmatische werkwijzen stroken niet altijd (volledig) met de huidige taxiregelgeving. Maar de Vlaamse overheid werkte enkele oplossingspistes en corona-aanpassingen aan de regelgeving (ook voor de VVB's) uit. Meer info in voormelde nota.
Dienstverlening
De taxi’s mogen cliënten vervoeren. Er moet een minimumafstand van 1,5 meter tussen elke persoon worden aangehouden. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig.
Een huishouden of mensen die deel uitmaken van "de nauwere contacten" mogen in één wagen, hier is de afstandsregeling niet van toepassing.
Het is aangeraden het voertuig regelmatig te verluchten en te reinigen. Het dragen van mond- en neus bedekking wordt sterk aanbevolen. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden is het dragen van mond- en neus bedekking verplicht.
Taxi- en VVB-chauffeurs mogen normaal werken tijdens de nachtklok. Het zijn de passagiers die moeten kunnen aangeven op vraag van de politie of hun verplaatsing valt onder de desbetreffende uitzonderingen. Meer info
(FAQ van het nationaal crisiscentrum (NCCN) (versie 15 februari 2021)
Dit geldt in principe ook voor mindermobielencentrales.
Maar als de dienstverlening gebeurt voor gebruikers van zorginstellingen raden we het gebruik van chirurgische mondmaskers aan als er geen 1,5m afstand kan gehouden worden. Zie:
- Kaderrichtlijn voor thuiszorgvoorzieningen, lokale dienstencentra en verenigingen voor mantelzorgers
- Kaderrichtlijn voor de centra voor dagverzorging
Noodmaatregelen voor taxi-exploitanten en bestuurders
Het 'Ministerieel besluit 24.03.2020 houdende noodmaatregelen inzake mobiliteit en openbare werken' bevat ook enkele elementen die rechtstreeks van toepassing zijn op de exploitatie van taxidiensten:
Technische keuringen (zie ook hoger op deze pagina):
- Voor de periodieke keuring van voertuigen, inclusief taxi en VVB: geldige keuringsbewijzen tot 13 maart blijven verlengd tot 4 november 2020. Maar wie wil kan ook voor 4 november zijn voertuig laten keuren.
- Voor de eerste keuring van taxi en VVB: idem.
Vergunningen en kaarten:
De termijnen voor
- het melden van wijzigingen in de vergunningsgegevens en -voorwaarden ten hoofde van de exploitant (art. 7, eerste lid, taxibesluit)
- het terug inleveren van de vervangingskaart bij de gemeente (art. 14, tweede lid, taxibesluit)
- het terug inleveren van de vergunnings-, de reserve-en de vervangingskaarten bij de gemeente bij stopzetting van de vergunning (art. 16, taxibesluit)
- het indienen van een beroep tegen de weigering, schorsing of intrekking van de vergunning (art. 18, § 2, taxibesluit)
worden geschorst zolang de exploitant ten gevolge van het COVID-19 virus niet in staat is om aan deze verplichting te voldoen.
Het aantonen door de exploitanten van een minimale kennis van het Nederlands (art. 11, 2°, taxibesluit) is pas vereist vanaf 31 december 2020.
Retributies en belastingen:
Gemeenten kunnen een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toestaan van de retributie (in de nieuwe regelgeving) of belasting (in de uitdovende regelgeving). De Vlaams Regering bepaalde dit in het decreet 17.01.2020 over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.
De bevoegdheid om de belasting of retributie te verminderen of niet te innen komt de gemeenteraad toe, en niet het schepencollege (Decreet Lokaal Bestuur, art. 41. 14°).
Gemeenten die van de mogelijkheid tot vrijstelling of teruggave gebruik wensen te maken, gaan - op aangeven van het Agentschap Binnenlands Bestuur - als volgt te werk. Voor de gemeenten die eerder een reglement vaststelden, komt het neer op een (tijdelijke) wijziging van het reglement. Voor gemeenten die niet over een reglement beschikken, volstaat een gemeenteraadsbesluit. Belangrijk is dat de gemeente ook bepaalt “op welke manier de vergunninghouder het recht op een vrijstelling of teruggave van de retributie of belasting kan doen gelden”. Om een betaalde vergoeding terug te storten, moet de gemeente bijvoorbeeld beschikken over een rekeningnummer.
Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.
Bestuurderspas:
Het aantonen van een minimale kennis van het Nederlands (art. 26, 3°, taxibesluit) is pas vereist vanaf 15 juli 2021 (zie taxipagina Vlaamse overheid).
De geldigheidsduur van een medisch attest voor chauffeur is verlengd tot 30 september 2020 (zie Coronapagina van de FOD Mobiliteit en Vervoer).
Economische maatregelen
Sinds 17 juli kunnen de sectoren de coronasteun van de Vlaamse overheid aanvragen. Dat gebeurt via een e-loket.
U vindt meer informatie over het e-loket op vlaanderen.be