Lokaal shoppen voor extra parkeertijd in Genk

​De parkeerplaatsen op de Genkse Fruitmarkt zijn uitgerust met ANPR – automatische nummerplaatherkenning. Een camera registreert de nummerplaat van het voertuig bij het binnen-en buitenrijden van de parking. Als gebruiker is het dus niet nodig om een parkeerticket te nemen of een parkeerschijf voor te leggen. Het eerste half uur kan je er gratis parkeren en die parkeertijd kan tot tweemaal verlengd worden, tot in totaal maximaal anderhalf uur gratis parkeertijd.

Handelaars die deelnemen aan het pilootproject krijgen een applicatie ter beschikking. Na het eerste halfuur kan een klant bij een aankoop bij één van de deelnemende handelaars een QR-code scannen, waardoor de parkeertijd automatisch met een halfuur wordt verlengd. Dit gebeurt via een app op de smartphone. Gebruikers kunnen via de app ook volgen hoeveel parkeertijd ze nog hebben. Als een gebruiker langer dan de toegestane tijd parkeert, dan genereert het systeem automatisch een parkeerretributie.

Het stadsbestuur van Genk wil met het project ALOHA- Alternatief mobiliteitsbudget voor Lokale Handel- de delicate balans tussen stadsklant, lokale handel en bewoners verbeteren. De Stad wil de handelsactiviteit in de stad levendig houden, maar ook de mobiliteit verduurzamen en de leefbaarheid binnen de stadskern verhogen. De Stad onderzoekt daarom ook om klanten die met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer komen, te belonen met een mobiliteitsbudget.