Vanaf eind januari 2021 gelden er bijkomende preventieve maatregelen in de buitenschoolse opvang. Zowel op schooldagen (voor- en naschoolse opvang, opvang op woensdagnamiddag) als in de krokusvakantie.
Deze extra veiligheidsmaatregelen zijn nodig in deze fase van de pandemie en volgen logisch de extra veiligheidsmaatregelen waarover het Overlegcomité heeft beslist op 28 januari 2021 voor de buitenschoolse activiteiten voor kinderen. Het Overlegcomité besliste dat het ten sterkste aangeraden is om voor een kind maximaal één hobby per week te kiezen. Ook de regels omtrent de groepsgrootte en -samenstelling van de buitenschoolse activiteiten voor kinderen werden aangepast vanaf 1 februari 2021 (zie hieronder: Regels buitenschoolse activiteiten). Deze maatregelen voor de buitenschoolse activiteiten zijn niet van toepassing op de buiten-, voor- en naschoolse opvang. Deze activiteiten worden nog steeds georganiseerd volgens de regels opgenomen in de draaiboeken van het Agentschap Opgroeien. Die vanaf eind januari 2021 ook aangescherpt werden.
Buitenschoolse opvang
Het Agentschap Opgroeien maakt vanaf eind januari 2021 voor de buitenschoolse opvang een onderscheid in de werking van de buitenschoolse opvang tijdens schoolweken of tijdens vakantieweken. Deze extra veiligheidsmaatregelen blijven van kracht tot nader tegenbericht.
Tijdens schoolweken
De buitenschoolse opvang moet, net als de scholen, beschikbaar blijven. De aanpak wordt afgestemd op de werking van de scholen.
Het Agentschap Opgroeien geeft volgende veiligheidsmaatregelen mee in het Draaiboek Opvang schoolkinderen:
- Vang kinderen per school op. Als je infrastructuur het toelaat om verschillende groepen apart te houden, kan je meerdere scholen op één locatie opvangen. Denk aan: verschillende lokalen, grote buitenruimte, aanduidingen in sanitair,..
- Wanneer je kinderen niet per school kan opvangen, vang je kinderen uit maximum 2 verschillende scholen op. Als je binnen speelt met deze kinderen, splits je op in kleinere groepen van 10 tot 15 kinderen. Deze groepen worden zo weinig mogelijk gemengd.
- Wanneer bovenstaande organisatorisch niet lukt, ga je lokaal in overleg om samen een oplossing te zoeken.
Tijdens de krokusvakantie
In de vakantieweken zijn de scholen gesloten en werkt de buitenschoolse opvang zoals de buitenschoolse activiteiten. Ook zij brengen kinderen van verschillende scholen samen. De richtlijnen zijn er op gericht om dit veilig te organiseren, bijvoorbeeld door te werken met contactbubbels.
Het Agentschap Opgroeien geeft volgende veiligheidsmaatregelen mee in het Draaiboek Opvang schoolkinderen:
- Je vormt per week een bubbel van maximum 25 unieke kinderen, exclusief begeleiding.
- Binnen de bubbel is contact toegestaan.
- Binnen een bubbel met enkel kleuters moeten de begeleiders geen mondmasker dragen.
- Binnen een bubbel met lagere schoolkinderen dragen begeleiders een mondmasker.
- Bij contacten buiten de bubbel dragen de begeleiders een mondmasker.
- Er kunnen meerdere bubbels op één locatie opgevangen worden, als de infrastructuur het toelaat dat de bubbels afzonderlijk blijven.
Verder:
- Het is aangeraden om zoveel mogelijk buiten te spelen.
- Zorg dat je steeds het overzicht bewaart van de contacten, zodat in geval van een coronabesmetting je snel in kaart hebt wie (volwassenen én kinderen) mogelijk een hoog-risico contact had.
- Het in de vakantie toegelaten om kinderen uit verschillende scholen samen te brengen. Je vormt gedurende de gehele week een stabiele bubbel.
- Het wordt ten sterkste aangeraden aan ouders en kinderen om maximum één hobby in groepsverband te kiezen. Buitenschoolse opvang wordt niet beschouwd als hobby. In de vakantie mogen kinderen de opvang met één andere vrijetijdsactiviteit combineren. Dit kan je vergelijken met een schoolweek: ze gaan én naar school én naar één hobby.
- Gebruik je een andere (niet erkende) infrastructuur dan gewoonlijk? Meld dit aan je klantenbeheerder. Maak een risicoanalyse van de locatie die je wil gebruiken. Een goedkeuring vooraf door Zorginspectie is niet nodig.
Lees alles in het Draaiboek Opvang schoolkinderen: https://www.kindengezin.be/img/draaiboek-corona-kleurcodes-buitenschoolse-opvang.pdf
Combinatie opvang van baby’s, peuters en schoolkinderen
Kinderopvangvoorzieningen die baby’s en peuters opvangen mogen in dezelfde locatie waar baby’s en peuters opgevangen worden, ook schoolkinderen blijven opvangen. Zij houden dan wel rekening met de nieuwe maatregelen voor opvang van schoolkinderen die gelden vanaf eind januari 2021.
Meer duidelijkheid over de regels die voor deze opvang gelden, vind je in het Draaiboek opvang baby’s en peuters. Dit draaiboek vind je hier: https://www.kindengezin.be/img/draaiboek-corona-kleurcodes-opvang-benp.pdf
Wat met de paasvakantie 2021?
Het is vandaag nog onmogelijk om de situatie in de paasvakantie te voorspellen. Mogelijk grijpt het Agentschap Opgroeien terug - voor de paasvakantie 2021 - naar de voorgaande regeling (bubbel van 50). Hiervoor moeten we de evolutie van de epidemie afwachten. Bovenstaande maatregelen zijn dus voorlopig enkel van toepassing tijdens de krokusvakantie.
Niet meer in staat om alle ouders en kinderen opvang aan te bieden
Als gevolg van de extra veiligheidsmaatregelen kan het dat je als organisator van de buitenschoolse opvang niet langer aan elke opvangvraag kan tegemoet komen.
Het Agentschap Opgroeien formuleert volgende handvaten die kunnen helpen om keuzes te maken:
- geef voorrang aan ouders die in cruciale beroepen en essentiële diensten werken. Dit zijn bijvoorbeeld: zorgberoepen, politie, kinderopvang, voedingssector…
- geef voorrang aan kwetsbare ouders, ouders met een precaire arbeidssituatie of kinderen in een verontrustende thuissituatie.
- denk aan gezinnen met een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte, alleenstaande ouders…
Laat ruimte voor individuele vragen. Niet elke ouder vindt zomaar een oplossing in het formele netwerk. Bekijk lokaal (ook met de betrokken school) of jullie samen een oplossing kunnen vinden voor de gezinnen met een opvangvraag.
Subsidie noodopvang voor extra opvangaanbod tijdens krokusvakantie
Onder bepaalde voorwaarden kan het lokaal bestuur beroep doen op de projectsubsidie om de noodopvang die wordt georganiseerd tijdens de krokusvakantie te bekostigen. Leer er alles over in deze nota.
Regels buitenschoolse activiteiten
Vanaf 1 februari 2021 moeten kinderen en jongeren die samenkomen in het kader van activiteiten in een georganiseerd verband in eenzelfde groep blijven en mogen ze niet samen worden gezet met de personen van een andere groep. Meer lezen over de regels voor buitenschoolse activiteiten, check: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/jeugdbeleid-1
De stabiliteit van de groepen dient te worden verzekerd en wisselende contacten moeten worden vermeden. Het is dus ook noodzakelijk om te vermijden dat kinderen en jongeren evenals hun begeleiders deelnemen aan verschillende groepen en activiteiten in georganiseerd verband per week.
Het wordt bijgevolg sterk aanbevolen om het aantal groepsgerichte hobby’s te beperken tot één hobby per kind of jongere.
Indien de georganiseerde activiteit buiten de krokusvakantie plaatsvindt, zijn de volgende maatregelen van toepassing:
- Aantal deelnemers: kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen met maximum 10 personen (begeleider niet inbegrepen) afspreken.
- Locatie:
- Voor kinderen tot en met 12 jaar, dienen activiteiten waar mogelijk buiten te worden georganiseerd of waar dit niet mogelijk is, dienen de ruimtes voldoende te worden verlucht;
- Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar dienen activiteiten verplicht buiten te worden georganiseerd.
Indien de georganiseerde activiteit tijdens de krokusvakantie (13 februari tot en met 21 februari 2021) plaatsvindt, zijn de volgende maatregelen van toepassing:
- Kinderen tot en met 12 jaar mogen met maximum 25 personen deelnemen (begeleider niet inbegrepen);
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen met maximum 10 personen deelnemen (begeleider niet inbegrepen);
- Locatie: dezelfde regels tijdens als buiten de krokusvakantie blijven gelden.