Geen jeugdactiviteiten en kampen in de paasvakantie – Belastingvermindering blijft gelden voor wie geen inschrijvingsgeld terugvraagt

 

Wegens de coronamaatregelen worden alle jeugdwerkactiviteiten en kampen in de paasvakantie geannuleerd. Omdat veel jeugdorganisaties in financiële problemen kunnen komen door de afgelasting van hun activiteiten, roept de minister van Jeugd op om zoveel mogelijk solidariteit te tonen met jeugdorganisaties en het inschrijvingsgeld, indien mogelijk, niet terug te vragen. Deze vorm van solidariteit wordt nu ook fiscaal ondersteund. Wie het inschrijvingsgeld niet terugvraagt, kan nog steeds rekenen op een belastingvermindering voor kinderopvangkosten. Meer info vind je op de webpagina van Departement Cultuur, Jeugd & Media.

Vlaamse regering neemt ondersteunende economische maatregelen naar kwetsbare groepen en mensen in het gesubsidieerde cultuur-, jeugd- en mediaveld

De Vlaamse regering zal niet in staat zijn om alle economische schade te kunnen compenseren die onze maatschappij kent in deze uitzonderlijke tijden. Er worden echter zware inspanningen geleverd om zo omvattend mogelijk alle economisch actoren (private en gesubsidieerde) te ondersteunen. Lees meer over de ondersteunende maatregelen op deze pagina.

Bataljong beantwoordt de meest gestelde vragen rond jeugdbeleid

 • Moeten de openbare speelpleintjes en het skatepark afgesloten worden door de gemeente/stad?
 • Wat met jeugdaanbod tot en met 3 april 2020?
 • Wat met jeugdaanbod in de paasvakantie?
 • Wat met de Buitenspeeldag?
 • Wil je graag uitleggen aan kinderen/jongeren wat het coronavirus is, maar je weet niet goed hoe?
 • Welke maatregelen neem ik best op de werkvloer?

Lees hierover meer op de webpagina van Bataljong.

Ook in coronatijden blijft Bataljong ter beschikking van haar leden. Dat doen ze onder meer via de bovenvermelde pagina die ze regelmatig updaten met de meest recente informatie. Ook blijven ze ter beschikking via helpdesk. Je kan je vragen stellen via mail (info@bataljong.be) of telefonisch (03 821 06 06). 

Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis

Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.

Daarnaast ontwikkelde 1712 de poster ‘Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis. 5 Tips’. De poster bevat tips over hoe je kunt omgaan met conflicten in het gezin en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers. Op de website 1712.be en via deze link vindt u meer informatie over dit initiatief en over hulplijn 1712.

Psychosociale Eerste Hulp

Voor psychologische hulp verwijzen we door naar de website www.geestelijkgezondvlaanderen.be. Daar is informatie te vinden over zelfhulpgroepen en lotgenotencontacten, telefonische hulpverlening en online hulpverlening. De zelfhulpgroepen en lotgenotencontacten bieden in sommige gevallen een alternatieve manier van communiceren aan.

Inzet van psychologen tijdens corona: zorgcontinuïteit

In de eerste plaats is het belangrijk om de zorgcontinuïteit te garanderen voor cliënten die zorg nodig hebben. Psychologen kunnen dus best bekijken hoe ze hun bestaande praktijk kunnen laten doordraaien.

Interessante tips en richtlijnen voor psychologen zijn te vinden op de webpagina van de Psychologencommissie of op de pagina van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen

Inzet van psychologen tijdens corona: eerstelijnspsychologen

Zelfstandige (hoofd- of bijberoep) klinisch psychologen of orthopedagogen die in deze tijden van crisis hun expertise binnen een veilig en officieel kader ter beschikking willen stellen, kunnen zich kenbaar maken bij hun GGZ-netwerk. Zij kunnen via een versnelde procedure (tijdelijk) aansluiten bij het terugbetalingsproject eerstelijnspsychologische zorgen. Meer info hierover lees je in deze nota.

Mensen met psychische klachten kunnen ook terecht bij hun huisarts of bij de arbeidsgeneesheer van de externe preventiedienst. Via deze arts kan rechtstreeks doorverwezen worden naar een eerstelijnspsycholoog.

Psychologische hulp vanop afstand om mensen met paniek- en angstklachten zo goed mogelijk op te vangen:

De coronacrisis heeft een belangrijke psychologische impact op veel mensen. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, neemt minister De Block het initiatief om videoconsultaties bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog terug te laten betalen. Bekijk hier het persbericht van de minister.

Voor psychosociale steun of een luisterend oor kunnen mensen in eerste instantie terecht bij:

 • Tele-Onthaal: 106 / Acute nood aan opvanggesprek / chat mogelijk via website
 • Awel: 102 / Kinderen, jongeren nood aan gesprek (16-22u)/ mail, chat, forum ook mogelijk
 • Zelfmoordlijn: 1813 / Suïcidepreventie / 24/7 , chat (18u30-22u), mail (binnen 5 werkdagen antwoord), zelfhulp-optie
 • Hulplijn geweld: 1712 / Relationele spanningen, geweld (alle leeftijden + chat via website)
 • JAC (CAW): 0800 13 500/ jongeren met nood aan gesprek en advies rond allerlei hulpverleningsvragen/ chat, mail ook mogelijk en momenteel ook chat op afspraak
 • WatWat: geen telefoonnummer, wel online /Kinderen en jongeren: informatie op maat van leeftijd 

Vind hier een overzicht van andere hulplijnen.

Best practices: Veerkacht

 • https://www.iedereenok.be/ Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. Deze online interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. Omdat we willen dat iedereen zich OK voelt.
 • https://www.dezorgsamen.be/ Als je in de zorgsector werkt, geef je vandaag alles wat je hebt. Met hart en ziel, dag en nacht. Op dit platform vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen. Ook voor professionele hulp kan je hier terecht.

Best practices: Waardig afscheid nemen: (ook te vinden op de website De Weg Wijzer )

Best practices: Kinderen

Lees meer info over (geestelijke) gezondheidszorg

VVSG houdt een apart overzicht bij over de evoluties in het gezondheidsbeleid. Klik hieronder om de pagina te lezen.

Bezoek de pagina rond gezondheidsbeleid