Gezonde en duurzame voeding 

Gezonde en duurzame voeding voor iedereen

Er is er een maatschappelijke beweging rond voedsel ontstaan, die zich manifesteert in; het herleven van plaatselijke landbouw en boerenmarkten, lokaal koken en regionale voedsel tradities, het streven om junkfood uit scholen en ziekenhuizen te weren, de hervorming van het landbouwbeleid. Dit was nodig want het westerse voedingspatroon zorgt voor heel wat chronische ziekten. Zwaarlijvigheid, diabetes, hart-en vaatziekten zijn helaas gevolgen van het moderne voedingspatroon van bewerkt voedsel. 

Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. Het is belangrijk om naast de chemische samenstelling van voedsel evenveel aandacht te besteden aan de sociologie of de ecologie van het eten. Hoe een cultuur eet kan van evenveel betekenis zijn voor de gezondheid als wat een cultuur eet. 

Eet dus echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten. “Dat is het korte antwoord op de ingewikkelde vraag wat wij mensen moeten eten om optimaal gezond te blijven” citeren we graag Michael Pollan uit zijn boek een pleidooi voor echt eten. 

Duurzame voeding is meestal onlosmakelijk verbonden met gezonde voeding. In de meeste gevallen zijn de ethisch en milieutechnisch beste keuzes ook de beste voor de gezondheid. Toch gaat duurzame voeding een paar stappen verder, het gaat onder andere over; een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, duurzame ecosystemen, eiwittransitie, betaalbare voeding, kringlooplandbouw en rechtvaardigheid. Een containerbegrip dat een hele boterham aan onderwerpen raakt. Vandaar dat er noodzakelijk vanuit verschillende richtingen ingezet wordt op het verduurzamen van onze voeding. Onderstreept vanuit het Vlaamse beleid (beleidsnota’s Hilde Crevits en Zuhal Demir) en Europese beleid. (Farm to Fork Strategie) 

De andere thema's waar VVSG op inzet vind je via deze link

VVSG evenementen

Andere evenementen