Elk kind een toekomst

‘De lokale besturen
willen hun verantwoordelijkheid
opnemen. Zijn de
deelstaten en de federale
overheid bereid mee te
werken?’

Enkele artikels in dit nummer van Lokaal gaan over armoede. Armoede is een groeiend probleem: lokale besturen worden er volop mee geconfronteerd. De VVSG wijdde er in haar memorandum veel beleidsaanbevelingen voor de toekomstige regeringen aan. ‘Elk kind een toekomst’ is het thema van een studiedag over een lokale aanpak van kinderarmoede, die we op 4 oktober samen met de Koning Boudewijnstichting organiseren. 

We lichten alvast een tipje van de sluier. De keynote-spreker van deze studiedag professor Frank Vandenbroucke laten we in dit nummer aan het woord. Hij zegt het klaar en duidelijk: ‘Armoede raakt aan veel beleidsdomeinen, zoals huisvesting, welzijn, onderwijs, energie. De strijd tegen het probleem moet dus een rode draad zijn doorheen het hele overheidsbeleid op alle niveaus. Door het in het hokje van een vakminister te stoppen, zullen we het nooit oplossen. We hebben een masterplan op lange termijn nodig en een alliantie tussen het federale, het Vlaamse en het lokale niveau.’ 

Deze stelling lijkt letterlijk uit het VVSG-memorandum te komen. Ze houdt een duidelijke boodschap in voor de nieuwe regeringen in ons land. Met enkele quick wins komen we er niet. We moeten een globale strategie uitwerken waarbij de drie overheidsniveaus samen het heft in handen nemen, met duidelijke en meetbare doelstellingen en acties, helder afgelijnde verantwoordelijkheden, een duidelijke timing en budgettering, en een strikte opvolging. De beleidsmakers werken dit plan niet alleen uit, maar met medewerking van de maatschappelijke krachten én van de mensen in armoede zelf. 

Op het moment dat u dit stuk leest, staat de Vlaamse regering in de startblokken of worden de laatste losse eindjes van het regeerakkoord aan elkaar geknoopt (nvdr Het regeerakkoord is er). Een nieuwe federale regering is nog niet in zicht. Of zo’n interbestuurlijke aanpak een kans op slagen heeft, kunnen we nog niet inschatten. Hoe zwaar armoedebestrijding doorweegt in de regeerakkoorden en welke budgetten er voor uitgetrokken worden evenmin. 

Maar we zijn bezorgd. Interbestuurlijk samenwerken is niet direct de grootste kwaliteit van ons politiek bestel. In de startnota voor de onderhandelingen over een Vlaams regeerakkoord – het enige document waarover we bij het schrijven van dit stuk beschikken – lezen we geen ambitie meer om de armoede terug te dringen. Het zou een fout signaal zijn om de aandacht nu toe te spitsen op het uitwerken van een nieuwe armoede-indicator: de armoedeproblematiek is al voldoende in kaart gebracht en wetenschappelijk onderzocht, het is nu tijd voor gezamenlijke actie. 

De lokale besturen willen hun verantwoordelijkheid opnemen. Zijn de deelstaten en de federale overheid bereid mee te werken? 

Piet Van Schuylenbergh, VVSG-directeur Mens
Opinie in Lokaal - september 2019

Reageren?
Twitter met ons mee op @vvsg en @mieckvos

Confrontatie-arena's vanaf 17 september

Ben je burgemeester, algemeen directeur, lid van de Algemene Vergadering van de VVSG vzw, lid van onze Raad van Bestuur? Daag je ons mee uit om onze visie en strategie scherp te stellen?

Schrijf je in