Hoe data, informatie en kennis gemanaged en gedeeld worden binnen en buiten het lokaal bestuur, kan een grote invloed hebben op innovatie in de stad/gemeente. De rol van een lokaal bestuur is hier dubbel. Enerzijds produceert een lokaal bestuur heel veel data: de administratie beschikt over ontzettend veel datafiles, dossiers (al dan niet digitaal), Excel files, databanken… Die data kunnen inzichten leveren om dienstverlening en beleid vorm te geven en bij te sturen, nieuwe projecten te initiëren. Anderzijds gebruikt een stad ook data van externe bronnen (afkomstig van centrale overheden bijvoorbeeld)

Een lokaal bestuur produceert, publiceert, verzamelt, analyseert, evalueert, corrigeert data en slaat ze op.

Data, informatie en kennis zijn geen synoniemen maar zijn onderling wel met elkaar verwant. Informatie wordt meestal vergaard door data te gebruiken en te verrijken, terwijl kennis typisch vergaard wordt door informatie samen te brengen.

Om als lokaal bestuur te innoveren is het dus niet voldoende om data te hebben. Om meerwaarde te creëren met die data, moet je over ook voldoende data- analyse capaciteiten beschikken.

Data kan erg bruikbaar zijn (“meten is weten”). Het is echter van belang om die gigantische hoeveelheid data te capteren, te verzamelen en op te slaan voor eventuele analyses. Door analyses van data kunnen slimme oplossingen tot stand komen. In de context van een lokaal bestuur kan die data ook helpen voor de opmaak van de omgevingsanalyse bijvoorbeeld of om beleidsbeslissingen te formuleren en motiveren of uitdagingen die er zijn te definiëren.

Het is belangrijk om de aanwezige data te inventariseren, datasets te benoemen en op orde te brengen. Een goed georganiseerde datahuishouding is van essentieel belang in digitaal tijdperk en in onze informatiesamenwerking.

Want wat ben je met slimme toepassingen in de gemeenten als je de data niet kan verwerken of ordenen en er niet kan van leren om de dienstverlening te optimaliseren?

De opmaak van een databeleid, met oog voor informatieveiligheid en privacy, is een eerste belangrijke stap.

Open data en hackathons

Een lokaal bestuur beschikt over heel veel data: al dan niet digitaal. Deze informatie is niet alleen interessant voor het lokaal bestuur, maar is ook nuttig voor andere partijen. Zo kan het openstellen van data een stimulans zijn voor innovatie in de gemeente. Steeds meer steden en gemeenten publiceren hun data online (uiteraard rekening houdende met de privacywetgeving) zodat innovatieve bedrijven, start-ups, studenten... ermee aan de slag kunnen en hiermee tools kunnen ontwikkelen, die ook voor de stad een meerwaarde kunnen zijn. Steden organiseren daarom soms hackathons waarbij ze datasets voorleggen aan groepjes studenten of vrijwilligers, die met die data aan de slag gaan. Een hackathon kan ook vertrekken vanuit een bepaalde uitdaging of probleemstelling, waarvoor de verschillende teams de opdracht krijgen om een oplossing uit te dokteren.

Hierdoor geef je niet alleen kans aan jongeren in de gemeente om mee te participeren aan het beleid, de creativiteit wordt gestimuleerd, het draagvlak wordt vergroot en als lokaal bestuur kan je er bovendien een toffe, innovatieve oplossing aan over houden. Een Win/win!

De stad Gent organiseert al enkele jaren een succesvolle hackathon in het kader van het project Apps4Ghent. Op hun website kan je verschillende showcases terugvinden van apps die de studenten ontwikkelden tijdens de hackathon. Ook de stad Brugge organiseert jaarlijks "City Hacks Brugge" een hackathon met studenten.

Lees hier meer over datagedreven sturen en open data