Buurtwerking_1.png
Provider image

Buurtwerkingen betrekken alle inwoners van de buurt waardoor er veel inwoners kunnen bereikt worden en informatie gemakkelijk kan verspreid worden. In buurthuizen worden bovendien laagdrempelige activiteiten georganiseerd waar men kan ook terecht voor informatie over ander (gemeentelijk) aanbod. Dit creëert ontmoetingskansen voor nieuwkomers.

Categorie

Ontmoeting & participatie

Doelen

  • Het integratieproces versnellen door buurthuizen en buurtwerking in te zetten om informatie te verspreiden.
  • Ontmoetingskansen creëren voor buurtbewoners.
  • Het versterken van de sociale cohesie.

Doelgroep

  • Buurtbewoners (waaronder nieuwkomers)

 

Beschrijving

Door gebruik te maken van buurtwerking, waarbij alle inwoners van de buurt betrokken worden, kunnen er veel inwoners van de stad bereikt worden en kan informatie gemakkelijk verspreid worden. In 2 wijken van Halle is er bijvoorbeeld sprake van een permanente buurtwerking onder de bevoegdheid van Groep INTRO vzw en met ondersteuning van de stad. Via verschillende groepswerkingen worden allerhande vrijetijdsactiviteiten uitgebouwd en wordt er individuele ondersteuning geboden aan mensen, gaande van oefenkansen Nederlands tot huiswerkklassen en buurtmaaltijden. Via de open inloopmomenten en de groepsactiviteiten wordt sociaal contact gelegd tussen buurtbewoners. Er wordt extra aandacht besteed aan kansarmen en nieuwkomers.

Ook in Niel en Hemiksem tracht men nieuwkomers te bereiken en te betrekken via het buurthuis. In de buurthuizen zelf worden laagdrempelige activiteiten georganiseerd maar men kan er ook terecht voor informatie over ander (gemeentelijk) aanbod

Succesfactoren

  • Er gaan verschillende leer- en oefenkansen Nederlands door
  • Heel laagdrempelig omdat ze ingebed zijn in de wijken.
  • De activiteiten zijn op maat van de doelgroep en worden in samenspraak met hen samengesteld. 
  • Via de open inloopmomenten en de groepsactiviteiten wordt sociaal contact gelegd tussen buurtbewoners.

Uitdagingen

  • Tot nog toe werden meestal bepaalde gemeenschappen bereikt en mensen van andere herkomst die al een tijdje in België verblijven (‘oude nieuwkomers’).

  • Personeelswissels hebben er in het verleden voor gezorgd dat de vertrouwensband heropgebouwd moest worden.

  • Ook vergt een duurzame buurtwerking financiële middelen die vaak ontbreken.

Deze praktijk in

Aalter

  • Project sociale cohesie: Het lokaal bestuur Aalter wil meer en meer inzetten op buurtgericht werken om de sociale cohesie te versterken. Er zijn een aantal initiatieven in opstart. Ze zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingsfase van een project waarbij een foodtruck/babbeltruck halt houdt in verschillende wijken.  Mensen kunnen daar telkens genieten van een tas koffie en een babbel. Voor dit project werken ze met vrijwilligers, ook inburgeraars kunnen hier een rol in spelen. Dit project mikt op het versterken van sociale cohesie binnen de  dorpskernen. Door het mogelijk maken van ontmoeting streven ze ernaar het vertrouwen en de vertrouwdheid tussen de verschillende gemeenschappen te verhogen, om op die manier een impact te hebben op racisme. Het is een uitgelezen kans voor vele inwoners om kennis te maken met anderstalige nieuwkomers, een voor hen vaak onbekende doelgroep die zorgt voor onbegrip. “Onbekend is onbemind”, daar willen ze verandering in brengen.

Beersel

  • Buurthuis Babbellot: Een groep vrijwilligers baat een buurthuis uit in het centrum van de deelgemeente Lot. Er zijn onder andere een praatcafé, interculturele activiteiten, leer- en oefenkansen Nederlands en een tweedehands winkel. De gemeente Beersel ondersteunt het project.
  • Moestuinproject: Beersel heeft 2 moestuinprojecten met een sterke sociale cohesie-toets waar nieuwkomers met een interesse in tuinieren aan hun trekken kunnen komen.

Halle

  • Buurtwerking: In 2 wijken van Halle is er een permanente buurtwerking onder de bevoegdheid van Groep INTRO vzw en met ondersteuning van de stad. Buurtbewoners zijn er welkom voor allerlei activiteiten, gaande van oefenkansen Nederlands tot huiswerkklassen en buurtmaaltijden. 

Kortrijk

  • Volkstuin Langwater: Langwater is een gemeenschappelijke tuin waar iedereen zijn eigen perceeltje kan bewerken én ontmoeting belangrijk is. De gemeenschappelijke delen worden gemeenschappelijk onderhouden. De stad staat in voor structureel onderhoud van de hagen en paden. De stad heeft het dagdagelijkse beheer van de volkstuin overgedragen aan een aantal vrijwilligers uit de buurt. De gebruikers vormen een mooie mix van buurtbewoners en weerspiegelen de diversiteit van de wijk. Alle gebruikers hebben één gemeenschappelijk doel/interesse, nl. tuinieren. Het is de bedoeling om na de zomer een oogstfeest te organiseren voor alle tuinierders.
  • De Deelfabriek: Alle burgerinitiatieven rond deel-, ruil- en hersteleconomie komen samen onder 1 dak in de Deelfabriek. De stad Kortrijk en het OCMW coördineren dit. Door deze onder één dak te brengen, worden deze initiatieven versterkt, en worden ze toegankelijker en gekender bij iedereen. De Deelfabriek ligt naast een sociale wijk. Door de buurtwerking ook daar onder te brengen wil men er zeker ook voor zorgen dat men mensen bereikt die het met minder moeten doen. 

Menen

  • De buurtwerker bewaakt het proces van de burgerbudgetten waarbij mensen met een migratieachtergrond ook mee betrokken worden in de voorstellen die leven in de buurt. Ook zet de jeugdopbouwwerker (van Uit de Marge) zich in om de doelgroep van de jongeren in deze buurt te betrekken/ te stimuleren om initiatieven op poten te zetten en deze daarbij wil ondersteunen.
    In de meerjarenplanning in Menen werd het ontwikkelen van een integratietoets ingeschreven alsook en omwille van de slechte cijfers een armoedetoets. De stad telt een heel hoog percentage kinderen geboren in kansarmoede waarbij opgemerkt is dat 60% van deze groep niet Belgische roots heeft.
    Binnen het cultuurforum van stad Menen werd in samenwerking met de integratiedienst beslist om het stedelijke aanbod te toetsen op toegankelijkheid.

Niel, Hemiksen

  • Buurthuis: In Niel en Hemiksem tracht men nieuwkomers te bereiken en te betrekken via het buurthuis. In de buurthuizen zelf worden laagdrempelige activiteiten georganiseerd maar men kan er ook terecht voor informatie over ander (gemeentelijk) aanbod. 

Sint-Pieters-Leeuw

  • Buurtwerking: Via een samenwerking met Groep INTRO werd een buurtwerking uitgerold waarbij alle inwoners van de buurt betrokken worden. Er is extra aandacht voor kansarmen en nieuwkomers. Via verschillende groepswerkingen worden allerhande vrijetijdsactiviteiten uitgebouwd en wordt er individuele ondersteuning geboden aan mensen. Via de open inloopmomenten en de groepsactiviteiten wordt sociaal contact gelegd tussen buurtbewoners.

Beleidsdomeinen

  • Omgeving
  • Vrijwilligerswerk
  • Wijkwerkin
  • Integratie

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.