Op deze pagina bundelen we - op maat van de Vlaamse steden en gemeenten - de meest relevante informatie rond armoede in tijden van COVID-19. Scroll door de pagina voor updates bij de meest relevante thema's:
Het meest recente nieuws over de opvang van dak- en thuislozen vind je hier.
Algemeen wordt verwacht dat de lokale besturen een belangriijke rol opnemen in de daklozenopvang: zo moeten volgens de FAQ op de officiële Corona-virus pagina van de federale overheid, de OCMW's de medische opvang van zieke daklozen en de personen die illegaal op openbaar domein samenhokken opvolgen. De Vlaamse overheid geeft instructies aan de opvangcentra en inloopcentra van de CAW’s voor dak- en thuislozen om afspraken te maken met het lokaal bestuur om noodopvang te voorzien voor bewoners met de symptomen van het Covid-19 virus als ze er zelf niet in zouden slagen.
De opvangcentra worden niet gesloten, maar er worden wel maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus in te dijken.
Vragen van huurders?
Krijg je vragen van kwetsbare huurders, ga dan zeker eens kijken op het Vlaams huurdersplatform, waar je een overzicht vindt van de veelgestelde coronahuurvragen.
Voedselhulp kan blijven doorgaan. Uiteraard rekening houdende met de veiligheidsvoorschriften. Voedselhulp is voor mensen in armoede, nu nog meer dan anders door het aanhoudende hamsteren in de supermarkten en de beperking in verplaatsingen, heel belangrijk.
Voor lokale besturen en organisaties die gebruik maken van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) doet men ook een oproep om deze richtlijnen te volgen en ook te melden waar eventueel voedselhulp toch zou stopgezet worden, ivm toelevering.
Lokale besturen zijn ook vaak partner met de organisaties die voedselbedeling organiseren. Omwille van de maatregelen die genomen zijn door de overheden zijn heel wat vragen rond wat er wel en niet kan. Voedselbedeling kan wel blijven doorgaan, maar ook hier worden samenkomsten van groepen best vermeden, net zoals bij supermarkten. Hieronder de aandachtspunten die door de Vlaamse overheid werden uitgestuurd naar de organisaties:
- Tracht voedselhulp voor deze periode waar mogelijk met thuislevering te organiseren.
- Indien dit (voor een deel van het publiek) onmogelijk is. Vermijdt dan wachtrijen door:
- Spreiding van de cliënten in de tijd. Tracht mensen gespreid te laten komen.
- Fysieke afstand bewaren. Vermijden van wachtrijen of wachtruimtes.
- Tijdelijke opschorting van ontmoetingsmomenten of activiteiten gekoppeld aan de voedselhulp.
De laatste richtlijnen zijn te vinden op het kennisdomein armoede.
Lokale organisaties die rond voedselhulp actief zijn doen een warme oproep voor samenwerking met de lokale besturen in functie van het werven van nieuwe vrijwilligers. De vraag naar vrijwilligers tijdens deze crisis is uiteraard groot.
6 miljoen extra voor de OCMW's:
Het KB tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 betreffende de dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn werd door de Koning op 10 december 2020 ondertekend en is op dinsdag 22 december 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Dit besluit voegt 6 miljoen euro toe aan de eerste 6 miljoen euro die reeds werden toegekend en verlengt de toelageperiode tot en met 30 juni 2021.
Op de website van de POD MI vind je dit koninklijk besluit, de verdeling van de toelagebedragen over de OCMW’s en de bijhorende omzendbrief
Fonds Norma Joossens
Waarover gaat het?
Steun aan Belgische acteurs en actrices naar aanleiding van de COVID19-crisis
Het Fonds Norma Joossens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft als doelstelling acteurs en actrices te helpen wanneer ze op pensioengerechtigde leeftijd over onvoldoende financiële middelen beschikken om in hun levensonderhoud te voorzien.
Omwille van de ernst van de gevolgen van de COVID19-crisis in de sector, heeft het Fonds een deel van zijn middelen vrijgemaakt om voor een beperkte periode steun te bieden aan ALLE acteurs en actrices, ongeacht hun leeftijd.
U kan een aanvraag tot financiële steun indienen, wanneer u kunt aantonen dat u:
- in België woont
- - in 2019 als bezoldigd acteur/actrice aan de slag was
- - in 2020 uw professionele activiteiten heeft moeten stopzetten omwille van de COVID-crisis.
U kan, op voorlegging van facturen, een tussenkomst aanvragen voor (speciale) uitgaven die u omwille van een gebrek aan inkomsten niet zelf kan bekostigen. Dit gebrek aan inkomsten is een gevolg van de COVID-19 crisis. Zonder deze steun zou u in grote (financiële) moeilijkheden komen.
Per goedgekeurd dossier wordt éénmalig een steunbedrag tussen 700 en 2.000 Euro uitgekeerd.
In een eerste fase wordt een budget van 50.000 Euro voorzien.
Een dossier indienen kan tot 31/12/2020 of tot wanneer het vastgesteld budget is toegewezen.
Een oproepcommissie bestaande uit leden van het Bestuurscomité van het Fonds Norma Joossens komt wekelijks samen om de ingediende dossiers te beoordelen.
Het aanvraagformulier vindt u op de website van vzw Acteurspenning.