De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 47

Gekozen filters Thema:ArmoedeEnergie en klimaatWonenMaatschappelijke dienstverleningLokaal sociaal beleid Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ)

    Op deze pagina vind je voorlopig de informatie over de recente studiedag over de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Binnenkort vullen we deze verder aan met extra duiding: hoe de KSZ werkt, wanneer en hoe je ze kan gebruiken, wie er toegang toe heeft en waar je meer info vindt. Kom dus zeker later nog eens terug.

    Maatschappelijke dienstverlening
    Armoede
    Vreemdelingen
    Publicatiedatum
  • Noodkoopfonds

    Onderzoek toont aan dat de helft van de woningeigenaren onvoldoende financiële middelen heeft voor een grondige energierenovatie. Noodkopers komen gemiddeld 50.000 euro of meer tekort, omdat ze vaak in slechtere woningen met structurele problemen en lage energieprestaties wonen Het noodkoopfonds biedt hulp via een renteloze- en aflossingsvrije lening.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Circulair bouwen en verbouwen

    Door circulair te bouwen en verbouwen zorg je voor duurzame en toekomstbestendige gebouwen. Met beleid, voorbeeldprojecten en samenwerkingen maken lokale besturen bouwprojecten duurzamer en afvalvrij. De VVSG inspireert en ondersteunt je met tools en kennis, zodat circulair bouwen een vaste plaats krijgt in het lokaal beleid.

    Circulaire economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Stoomcursus voor startende sociaal werkers op het OCMW

    Wanneer je begint als sociaal werker op een sociale dienst van een OCMW, komt er veel op je af. Je leert je nieuwe werkomgeving, collega’s en cliënten kennen, terwijl je ook de inhoud van je werk ontdekt. Dat kan overweldigend zijn. Om je op weg te helpen, bieden we zes online modules aan. Samen doorlopen we hoe een individueel hulpdossier meestal verloopt, van de aanvraag tot de beslissing en wat daarna volgt.

    Maatschappelijke dienstverlening
    Publicatiedatum
  • Data en tools renovatie

    Het verminderen van het energieverbruik in gebouwen is een van de grootste klimaatuitdagingen in Vlaanderen. Veel woningen en andere gebouwen hebben dringend een renovatie nodig. Om deze uitdaging aan te pakken, is een efficiënte aanpak essentieel.

    Op deze pagina bundelen we tools waarmee je doelgerichter renovatieacties uitwerkt en beleidskeuzes onderbouwt.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Leegstand

    Leegstand staat haaks op een vitaal straatbeeld en een aantrekkelijk winkelgebied. Het kan een hypotheek leggen op elke inspanning om de attractiviteit van een straat of gebied te verhogen. De oorzaken van leegstand zijn divers en kunnen zowel structureel als tijdelijk zijn. Ontdek relevante regelgeving en mogelijke maatregelen die je als gemeente kan treffen.

    Economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Lokaal armoedebeleid

    In armoede leven is niet enkel een tekort aan inkomen. Het is naast een materiële ook een sociale deprivatie. Armoede komt voor op verschillende levensdomeinen en wordt hierdoor vaak vergeleken met een spinnenweb waarin iemand verstrikt raakt. Lees meer over een lokaal en structureel armoedebeleid en welke ondersteuning, data en tools er zijn.

    Armoede
    Lokaal sociaal beleid
    Maatschappelijke dienstverlening
    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Hernieuwbare energiebronnen

    De toekomstige energiemix bestaat zoveel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Wind en zon zullen daarin de belangrijkste zijn. Het zijn ook de energiebronnen die in snel tempo steeds goedkoper worden. Als lokaal bestuur kan je heel wat doen om de hernieuwbare energieproductie op je grondgebied te maximaliseren. Foto ©Roeselare

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Lokaal sociaal beleid in de meerjarenplanning

    Het lokaal sociaal beleid krijgt een plaats in het strategische meerjarenplan van het lokale bestuur, binnen de principes van de beleids- en beheerscyclus (BBC). Het lokaal sociaal beleid bevat beleidsdoelstellingen gevoed door de lokale behoeften, verschillend in elk lokaal bestuur. Een sterke omgevingsanalyse en participatie van kwetsbare burgers en alle relevante lokale partners zijn nodig.

    Lokaal sociaal beleid
    Armoede
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum