Steden en gemeenten zetten zich al volop in om het energieverbruik van hun gebouwen te reduceren en om zelf duurzame energie op te wekken. Dit is niet altijd evident, vooral niet in het geval (beschermde) historische gebouwen. Er zijn echter innovatieve technologieën en systemen die hier een oplossing bieden.

Zoersel wil hierbij een voortrekkersrol spelen en zal voor de bouw van haar nieuwe dorpzaal en de renovatie van de nabijgelegen pastorij gebruik maken van duurzame oplossingen zoals thermische zonnepanelen, een warmtepomp en een ijsbuffer. 

Deze site is één van de pilot sites binnen het Interreg 2 seas -project SOLARISE. Dit project stimuleert de toepassing van zonne-energie in historische en openbare gebouwen en ook voor residentiële toepassingen, met een focus op lage inkomens-gezinnen.

Vanuit het SOLARISE-project nodigt Zoersel jou uit op hun brainstormsessie op 19 oktober. Een panel van experten zullen hun inzichten en ervaringen met jou delen. Ook Zoersel deelt haar ervaringen, zodat jij een duidelijk en compleet beeld krijgt van de toepassingen en technieken die de gemeente in staat stelt om het gebouwenpark, met behulp van zonne-energie en complementaire technologieën (warmtepomp, batterijen) te verduurzamen.

Tijdens dit event is er ook bijzonder aandacht voor de regisseursrol voor lokale besturen.
Samenwerking en participatie zijn hierbij erg belangrijk.  Zoersel zette ook op dit vlak al enkele verkennende stappen en licht deze graag ter inspiratie aan u toe. Vanuit haar sociaal-maatschappelijke rol is het lokaal bestuur immers dé schakel om in gesprek aan met andere gemeenten, burgers, scholen, bedrijven,… een versnelde opname en een bredere inzet van duurzame energie te bewerkstelligen. 

Gezien het internationale karakter van dit event zullen de lezingen in het Engels worden gegeven.

Deze studiedag kan ook via LIVE STREAM gevolgd worden.

PROGRAMMA (9u-17u)

Een volledig programma met toelichting bij de lezingen vind je HIER

 Bovendien is er een panelgesprek gemodereerd door Flux50 en natuurlijk ook voldoende netwerkmomenten.

Deelname is gratis, maar je dient je wel op voorhand HIER te registreren.  
Registreren voor deelname ter plaatse is mogelijk tot 12 oktober.

Hou er ook rekening mee dat door de COVID19-maatregelen het aantal plaatsen beperkt zal zijn.

LOCATIE

De Kapel in Zoersel  - Handelslei 167 2980 Zoersel
 

Sessies