Openbare ruimte wordt nog al te vaak gezien als circulatieruimte, ruimte waarin we ons alleen verplaatsen van punt A naar B. Maar die ruimte kent ook heel wat andere noden, zoals ontspanning, verfrissing of speelruimte. Een kwalitatieve groene en blauwe invulling zijn daarbij essentiële elementen voor onze fysieke én mentale gezondheid. Maar ook : speelruimte en actieve mobiliteit, dat zijn immers ingrediënten voor de fysieke gezondheid van jong en oud. En vooral méér ruimte om elkaar te ontmoeten, te sporten, te ontspannen, te winkelen, … komt ook de sociale cohesie ten goede.
Goede circulatieplannen vormen een hefboom om wijken tot leefwijken om te toveren, wijken waar al die functies ruimte krijgen. TML bestudeerde binnen- en buitenlandse voorbeelden van circulatieplannen en leverde in opdracht van BRAL een rapport af met elementen die zo’n circulatieplan doen slagen en de afwegingen die daarbij een cruciale rol spelen. Uit dit rapport distilleerde BRAL zeven organisatieprincipes die volgens hen nodig zijn om met circulatieplannen het verschil te maken.

In deze TML Talk zoomen we samen met Lieselotte Gevens (Bral), Tim Asperges (stad Leuven) en collega Dirk Engels (TML) in op de cruciale elementen om een circulatieplan te doen slagen en om de stadsdelen om te vormen tot duurzame leefwijken. Daarbij kijken we ook ruimer dan de stedelijke kern met een blik op circulatiemaatregelen in het suburbane gebied.

Deze sessie is relevant voor mobiliteitsambtenaren, stadsplanners, stedenbouwkundigen, medewerkers verkeer & mobiliteit bij studiebureau’s en academici.  

Deelname is gratis mits inschrijving via deze link uiterlijk op 3 februari ’23.
Voor inhoudelijke vragen of suggesties kan u terecht bij collega Wouter (wouter.florizoone@tmleuven.be).