Op 8 juni in de voormiddag organiseren Möbius en VITO, met medewerking van VVSG en Vlaanderen Circulair, de Ronde Tafel “Naar een circulaire stad: hoe maak je er een succes van?” Een duurzame stad met een sterk klimaatbeleid kan niet zonder een uitgesproken circulaire strategie. De uitdaging is groot, zeker nu COVID-19 extra uitdagingen op tafel zet en tegelijk zijn er veel mogelijkheden. Deel jouw actuele vragen, uitdagingen en ervaringen, en leer van de visie en praktijken van de aanwezigen en sprekers!

Wat kan ik verwachten?

Tijdens de Ronde Tafel “Naar een circulaire stad: hoe maak je er een succes van?” kijken we wat er gebeurt en kan, alsook wat er nodig is om initiatieven een stap verder te brengen en slimme verbindingen tussen kringlopen en mensen te leggen. We willen expliciete aandacht geven aan de negatieve en positieve impact die COVID-19 op de innovatiegraad van steden en gemeenten kan hebben. Hoe beïnvloedt de coronacrisis de toekomstblik van onze steden op circulaire economie? Hoe kunnen de principes van een circulaire economie een stad, haar bewoners, organisaties, ondernemers, … weerbaarder maken? Kan investeren in innovatie tot een snel(ler) herstel van de lokale economie leiden? Deze en vele andere actuele vragen die je hebt, komen aan bod.

Het programma start met inspirerende sprekers die hun visie op en ervaringen met de circulaire stad delen. Vervolgens kan je in een kleinere groep rond een thema dat je het sterkst interesseert, ervaringen uitwisselen. Hierbij komen  getuigenissen van doeners op het terrein aan bod, o.a. hoe circulair ondernemerschap versnellen, hoe een stedelijke circulaire strategie uitrollen, hoe draagvlak creëren, hoe geld vinden voor circulaire projecten, etc. We sluiten samen af met een lokale lunch (‘lokaal’ betekent in deze wellicht ‘uw eigen keuken’).

Voor wie?

Ben je een politiek verantwoordelijke of een beleidsmedewerker en op zoek naar antwoorden op vragen m.b.t. (her)ontwikkeling van de lokale economie, en de rol van een circulaire economie hierin? Is het jouw doel om de transitie naar een circulaire economie in jouw stad mee te realiseren? Of heb je de ambitie om dit in de toekomst te doen? Voel je dat je hierbij omkadering of inspiratie kan gebruiken? Of kan je net ervaringen rond hefbomen en barrières delen? Dan is deze Ronde Tafel iets voor jou.

Schrijf je als circulaire stadspionier in voor dit gratis netwerkevenement en bereid je voor op een energieboost dankzij de contacten met gelijkgezinden! Ook kunnen nieuwe ideeën rijpen en willen we met de Ronde Tafel de aanzet geven voor nieuwe samenwerkingsverbanden om de lokale economie meer circulair te (her)ontwikkelen.

 

Praktisch

De Ronde Tafel was gepland om door te gaan in de oude stadsbibliotheek in Mechelen (Moenstraat 20), een leegstaand pand waar de stad zowel creatievelingen, als startende ondernemers en sociale en burgerorganisaties aan het werk laat. Binnen twee jaar wordt hier een woonsite gerealiseerd volgens circulaire principes. Met dit pilootproject engageert stad Mechelen zich dan ook binnen de Green Deal Circulair Bouwen. Gezien de Covid-19 maatregelen zullen we de Ronde Tafel waarschijnlijk op digitale wijze organiseren. Dankzij handige online tools verzekeren we maximale interactie.

Heb je belangstelling om er bij te zijn? Noteer dan de voormiddag van 8 juni in je agenda en schrijf je snel in via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. We houden het aantal deelnemers namelijk beperkt om een maximale interactie mogelijk te maken.

 

Wil je deelnemen? Schrijf je dan in via de pagina "RONDE TAFEL naar een circulaire stad: hoe maak je er een succes van?"

Sessies

08 jun '20