Voorbij LEER/GELD

Op 2 december 2021 gaat de Ontmoetingsdag van Muntuit weer live door. Verwacht je aan een stevig programma vol inspiratie, uitwisseling en leerrijke praktijkverhalen.

Al doende leert men, maar waarom zou jij het leer/geld van een ander nogmaals betalen? Laat je verrijken door boeiende sprekers. Ga in dialoog en deel jouw inzichten met de andere deelnemers. Duik dieper in één thema tijdens de keuzesessies.

 

Programma

11u: Tour door Timelab
12u: Netwerklunch
13u: Keynotesprekers
15u: Keuzesessies
16u: Netwerkdrink

 

Keynotesprekers (13u)

 

Waarom de grootste munt uit Engeland iets totaal nieuws gaat doen

Diana Finch (UK) – Bristol Pound (in het Engels)

Bristol Pound werd op korte tijd de meest succesvolle en beroemdste complementaire munt uit het Verenigd Koninkrijk. Op het hoogtepunt werden er elke week honderden transacties met Bristol Pounds gedaan, wat neerkwam op meer dan £1 miljoen per jaar. Leden konden de Bristol Pound gebruiken voor bus- of treinreizen, om boodschappen te doen, handelaren te betalen en zelfs voor hun gemeentebelasting!

Acht jaar praktijkervaring heeft Bristol Pound veel geleerd over incentives voor de lokale economie. En ze gaan dus iets totaal nieuws doen: Bristol Pay. Een lokaal non-profit betaalplatform die haar winsten investeert in sociale en milieuprojecten in de stad. De deelnemers verdienen ze voor hun deelname aan de lokale gemeenschap en door de stad te helpen haar ambitieuze doelstellingen te halen.

 

Waarom en hoe werken aan inclusieve marketing als gemeenschapsmunt?

Claire Van Trimpont (BE) – Het Connectief

Het Connectief werd in het leven geroepen door Claire Van Trimpont. Verbinden, connectie maken tussen mensen op een inclusieve en creatieve manier is wat haar drijft. Met Het Connectief coacht en ondersteunt ze teams om meer inclusie en diversiteit te laten weerspiegelen in hun marketing en beeldvorming. Claire vertelt ons wat we moeten weten bij inclusief communiceren rond gemeenschapsmunten.

Claire Van Trimpont heeft 14 jaar lang ervaring in marketing en communicatie, voor Handelsbeurs Concertzaal werkte ze jaren aan het diversiteitsbeleid. Na aanvullende studies uit de master Gender en Diversiteit, ging ze aan de slag in de socio-culturele sector. Voor de opleiding 'Disability Studies' werkte ze rond communicatie en publiekswerking voor mensen met een beperking.

 

Keuzesessies (15u)

 

Sessie 1: De gemeenschapsmunt als verbinder in de wijk

Wim Deprez is al jaren één van de drijvende krachten achter de Antwerpse wijkmunt Buurtijd. De geknipte persoon om het te hebben over vraagverlegenheid, over deelnemers die enkel willen aanbieden of over hoe je mensen zonder netwerk bij een gemeenschapsmunt kan betrekken.

Buurtijd is samen met TalentO één van de twee gemeenschapsmunten die deelnemen aan Superdelers. Een project om lokale deeldiensten met gemeenschapsmunten te ontwikkelen. Met steun van de Vlaamse Overheid

 

Sessie 2: Geld en duurzaamheid (in het Engels)

Ons huidig monetair systeem verhindert écht duurzaam handelen, maar hoe kunnen we het geld dan herontwerpen?  Stef Kuypers van Happonomy kan als rasechte TED-talker precies en helder de vinger op de wonde leggen. Hij stopt niet bij de analyse, maar denkt graag met jou na over alternatieven.

Happonomy is betrokken bij het Loreco-project samen met Howest, FairFin, Muntuit en met de steun van ESF.

 

Sessie 3: Spelen met schalen tussen wijk- en stadsmunt

Torekes is reeds 10 jaar een bloeiende wijkmunt in Gent en wereldbekend. Kan deze succesformule zich van wijk naar wijk vertalen? Kunnen stadsvoordelen de wijkmunt versterken? Of is één ondeelbare stadsmunt de enige oplossing?  Sofie Claeysens van Samenlevingsopbouw Gent deelt er graag haar visie over.

 

Sessie 4: Digitale (deel)platformen en gemeenschapsmunten

Lieven D’Hont is de bezieler van het deelplatform Peerby, waar buren spullen lenen en huren van elkaar.  Sinds 2019 test hij met Buurtijd en TalentO de mogelijkheden van zo’n platform uit voor gemeenschapsmunten. Welke drempels kwam hij tegen en welke opportuniteiten ziet hij?

Peerby (Wij Delen) is projectpartner van Superdelers. Een project om lokale deeldiensten met gemeenschapsmunten te ontwikkelen. Met steun van de Vlaamse Overheid

 

Voor wie?

  • Sociaal-culturele werkers, beleidsmedewerkers en andere professionals die mensen en organisaties willen verbinden en waarderen
  • Initiatiefnemers en facilitators van gemeenschapsmunten vandaag (en/of morgen)
  • Ondernemende burgers en verenigingen

 

Wanneer? 

  • Donderdag 2 december 2021
  • Verwelkoming met koffie vanaf 10u30
  • De tour door Timelab start om 11
  • Afronding met drink om 16u

 

Waar?

Timelab, Kogelstraat 34, 9000 Gent

Op wandelafstand van het treinstation Gent-Dampoort

 

Prijs?

60€ (inclusief lunch, receptie en tour door Timelab)

Gratis voor leden van Muntuit

 

Inschrijven?

Bestel hier je tickets

 

Contact

Sander Van Parijs
sander@muntuit.be - 0487 296 535

Sessies

Geen resultaten