VVSG organiseert samen met Mediawijs en District09 een opleiding digitale-inclusiecoach voor medewerkers van lokale besturen.

Tijdens deze 7-daagse opleiding krijg je een kader aangereikt om een visie en beleid uit te werken rond digitale inclusie en digitale geletterdheid. Daarnaast krijg je een overzicht van inspirerende praktijkvoorbeelden om concrete acties op poten te zetten.

Heb je vragen of wil je meer weten over deze opleiding? Dan kan je contact opnemen met Tom Seymoens van Mediawijs. 

Praktische informatie

Datum

Van woensdag 8 maart 2023 (startdag) tot maandag 21 november 2023 (einddag). De concrete data van de andere sessies worden later meegedeeld (geen woensdagen). In totaal zijn er 7 sessies.

Prijs

Nog te bepalen

Locatie

De startdag en de einddag vinden plaats in Huis Madou in Brussel. De andere sessies vinden meer lokaal plaats. Geef jouw voorkeur (Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg of Brussel) door via het interesseformulier. Op basis van de voorkeuren leggen we max. 3 locaties vast.

Doelgroep

Medewerkers van lokale besturen en medewerkers van diensten op het Vlaamse niveau die rechtstreeks in contact staan met de burger.

Deelnemen aan de opleiding

Je kan je nu al aanmelden op de interesselijst voor de opleiding in 2023. Je krijgt dan als eerste de kans om je effectief in te schrijven.

Wat mag je verwachten?

  • De opleiding bestaat uit zeven live-sessies van volledige dagen. Tijdens deze sessies krijg je theorie en verken je goede praktijken en tools.
  • Via een online leeromgeving met korte video’s bereid je je voor op de volgende sessie.
  • Eigen project: je krijgt persoonlijke begeleiding bij het uitwerken van je beleidstekst en actieplan.
  • Netwerk van digitale-inclusiecoaches: deze opleiding biedt je de ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en ervaringen uit te wisselen met medewerkers uit andere lokale besturen.

Tegen het eind van de opleiding, stel je jouw beleidstekst en actieplan voor aan een jury.

Daan uit Mechelen en Isabelle uit Wevelgem volgden de opleiding in 2022. Hier lees je wat zij over de opleiding te vertellen hebben.

Als je het traject hebt doorlopen dan...

  • heb je binnen je dienst nu de expertise om collega’s te ondersteunen en motiveren om de waarden van digitale inclusie uit te dragen.
  • ligt er een gedragen beleidstekst die de bouwstenen omvat om van digitale inclusie een inherent onderdeel van de werking van en de dienstverlening door het lokaal bestuur te maken.
  • wordt de gedragen beleidstekst aangevuld met een actieplan met enkele concrete acties om digitale uitsluiting van inwoners en eigen medewerkers tegen te gaan.

Deze opleiding is een initiatief van VVSG en Mediawijs, in samenwerking met District09, met steun van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke kansen Bart Somers (relancemiddelen).

Sessies

08 maa '23