Wat is de beste manier om je collega’s, politici, gebouwbeheerders, etc. ervan te overtuigen dat een technologie werkt? Door deze in ‘real life’ aan het werk te zien natuurlijk! Dat is de reden waarom de SHIFFT partners stad Mechelen, stad Brugge en het VVSG Netwerk Klimaat de handen in elkaar slaan om een reeks van 4 workshops en werkbezoeken te organiseren rond het thema ‘lokale duurzame warmtetransitie’. Bijzondere dank aan de stad Leuven, de provincie Antwerpen, Extraqt bv en ZuidtrAnt-W cv voor de facilitatie en inhoudelijke ondersteuning van deze reeks workshops en werkbezoeken.  

1.  workshops en werkbezoek in Leuven - 27 oktober - GRATIS 

Programma:

10u00: Verwelkoming en inleiding door stad Leuven en SHIFFT-projectleider 

10u20: Onderzoek naar warmtenetten in Mechelen - case Klimaatwijk Mechelse Vesten.  
De Stad Mechelen rondt momenteel een stedelijke warmtestrategie voor haar grondgebied af. Het project ‘Klimaatwijk Mechelse Vesten’ is hierin één van de sleutelzones. Labo Ruimte onderzocht het potentieel van een warmtenet langs de Mechelse stadsring (de Vesten), in combinatie met de gerichte collectieve renovatie van appartementsgebouwen.  
- Sprekers: Ighor Van de Vyver (Stad Mechelen) en Annelies De Nijs (ruimtelijke planner, Atelier Horizon) 

10u40: Warmtenet in Brugge 
Het warmtenet van IVBO wordt vernieuwd en tegelijkertijd uitgebreid. De warmtenetcoalitie faciliteert waar mogelijk om nieuwe warmtenetten in Brugge succesvol te ontwikkelen. Daarnaast heeft de stad haar engagement uitgesproken om stadsgebouwen te willen aansluiten op het warmtenet van IVBO en haar stadsgebouwen daarvoor verder voor te bereiden. De studie naar duurzame warmtebronnen bouwt verder op het warmtezoneringsplan en maakt een doorstart naar een duurzame warmtestrategie. De zaadjes voor deze warmtestrategie werden jaren geleden reeds geplant, een overzicht. 
- Spreker: Lies Debbaut, Stad Brugge  
 
11u00: Warmtenetten in Leuven 

De uitrol van warmtenetten is een cruciaal element in de Leuvense ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Er wordt volop ingezet op energiebesparing, maar de energie die nodig is, wil men maximaal hernieuwbaar én lokaal produceren. Het Janseniushof beet in 2017 de spits af met een koudenet dat in drie jaar tijd 300 ton CO2 uitspaarde. Op dit moment worden er 288 putten voor geothermische warmtenetten geboord op de Hertogensite, waarmee men een jaarlijkse reductie van 1000 ton CO2 wil bereiken. Ook de herontwikkeling van Marie Thumas past helemaal in het rijtje van duurzame stadsontwikkelingsprojecten. De stad Leuven licht haar warmtestrategie toe. 
- Spreker: Dries Vleugels, stad Leuven 
 
11u30: het potentieel van aquathermie als warmtebron 

Rivieren hebben in de geschiedenis altijd al een belangrijke rol gespeeld voor de mens; het was een middel voor transport, een bron van drinkwater, een plek van rust. Oppervlaktewater van rivieren, kanalen, meren kan echter ook een duurzame energiebron zijn die een substantiële bijdrage kan leveren aan de energietransitie. We kijken even rond in de regio en ontdekken enkele interessante mogelijkheden van aquathermie. Kort bespreken we het potentieel van deze bron, de randvoorwaarden vanuit de overheid en de technische benodigdheden om het oppervlaktewater te gebruiken.

- Sprekers: Stijn De Jonge (KU Leuven en Extraqt) en Sebastian Baes (Extraqt)

 
11u50: tools die lokale besturen helpen bij de uitwerking van een Lokaal Warmteplan 

De 293 lokale besturen die het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend hebben, engageerden zich daarmee tot de opmaak van een Lokaal Warmteplan. VVSG Netwerk Klimaat ondersteunt hen daarbij. We stellen kort 2 tools voor die - beschikbaar voor alle Vlaamse steden en gemeenten: de Inspiratiekaart Warmtezonering en de #Warmtegids.  
- Spreker: Gawein Van Daele, VVSG Netwerk Klimaat 
 
12u00: Netwerklunch 

13u00: bezoek aan Janseniushof (Resiterra) en Dijlemolens  
- begeleid door Erik Van Hoof (Resiterra) Stijn De Jonge (KU Leuven en Extraqt) en Sebastian Baes (Extraqt) 
- timing is inclusief verplaatsingstijd


15u00: EINDE 

 

2. workshops in Antwerpen en werkbezoek in Mortsel - 14 november - GRATIS

Programma

10u00: Verwelkoming en inleiding door provincie Antwerpen en SHIFFT-projectleider 
 
10u20: De stad Mechelen ondersteunt inwoners m.b.t. betaalbaar en duurzaam verwarmen  
Door de hoge energieprijzen zoeken burgers naar manieren om hun stookkosten te verlagen en naar alternatieven voor aardgas en stookolie. Maar warmtepompen in bestaande woningen zijn een hele uitdaging. Is een woning voldoende geïsoleerd en moeten de radiatoren vervangen worden? Wat kunnen mensen nu al doen, als de nodige financiële middelen (nog) niet onmiddellijk beschikbaar zijn? Mechelaars kunnen terecht in het lokale energiehuis. Met acties zoals ‘Check je ketel’, ‘Doe de 50 graden test’ en ‘Groepsaanbod Warmtepompen’ bouwt de stad aan een uitgebreide dienstverlening voor burgers die duurzaam en betaalbaar willen (blijven) verwarmen.  
- spreker: Ighor Van de Vyver, Stad Mechelen 
 
10u50: Collectieve renovatie in Brugge  
De Gentse vzw Renoseec is momenteel aan het werk in wijk in Brugge waar het buurtcomité ’t Schuurke actief is.  Renoseec motiveert de inwoners om hun woning energetisch te renoveren begeleidt hen ook tijdens de renovatiewerken. Zo worden de inwoners volledig ontzorgd in hun renovatieproces en vallen er heel wat barrières weg die hen voordien beletten om te renoveren en hun energievraag te laten dalen.  
- spreker: Renoseec vzw  
 
11u10: Platform Energiemakelaar  
Een energiemakelaar initieert de uitwisseling van onbenutte reststromen (warmte, water, materialen) door partijen (bedrijven, overheden, gebouwenbeheerders,…) te verbinden en hen te begeleiden in de uitwerking van een economisch, ecologische en maatschappelijk verantwoord business model. Het Platform Energiemakelaar is de community die samen werkt aan de transitie naar circulariteit (energie, materialen, water) door de actieve ondersteuning van de energiemakelaar via de ontwikkeling van cases en kennis- en methodiekdeling. ​Tijdens deze sessie kom je te weten wat het Platform Energiemakelaar kan betekenen voor de warmtetransitie in jouw stad of gemeente. 
- spreker: Esther Biermans (provincie Antwerpen en Platform Energiemakelaar
 
11u30: Een warmtenet aanleggen met burgerkapitaal  
In Mortsel en Edegem legt het consortium Warmte Verzilverd een warmtenet aan met burgerkapitaal. Het warmtenet wordt gevoed door industriële restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel. Deze restwarmte wordt geleverd aan woonwijken en enkele bedrijven. Warmte wordt aan iedereen geleverd die aangesloten is, ook al ben je geen coöperant. Zo sluiten we niemand uit! Maar door een aandeel aan te kopen van energiecoöperaties ZuidtrAnt-W of Ecopower, worden burgers ook mede-eigenaar van het warmtenet en kan het verder groeien. Deze coöperanten maken bij winst niet enkel aanspraak op een dividend, ze dragen op die manier ook concreet bij aan de duurzame warmtetransitie en een fossielvrije toekomst. 
 
11u50: tools die lokale besturen helpen bij de uitwerking van een Lokaal Warmteplan 
De 293 lokale besturen die het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend hebben, engageerden zich daarmee tot de opmaak van een Lokaal Warmteplan. VVSG Netwerk Klimaat ondersteunt hen daarbij. We stellen kort 2 tools voor die - beschikbaar voor alle Vlaamse steden en gemeenten: de Inspiratiekaart Warmtezonering en de #Warmtegids.  
- Spreker: Gawein Van Daele, VVSG Netwerk Klimaat 

12u00: Netwerklunch 
 
13u00: bezoek aan warmtenet Warmte Verzilverd in Mortsel  
>> begeleiding door Lenn Coussement van ZuidtrAnt-W  

15u00: EINDE 

 

3. Fossielvrij verwarmen en toekomstbestendig bouwen in je regelgeving: van bouwcode tot beleidsplan – Mechelen - 1 december - Betalend

Bekijk het volledige programma

 

Sessies

14 nov '22
01 dec '22