Auteur:

Gepubliceerd op: 15-05-2024

Het nieuwe nationale noodplan, dat op 14 mei in het Belgisch Staatsblad verscheen, dient als leidraad voor procedures, beslissingen en acties bij een nationale crisis waar geen specifiek plan voor beschikbaar is. Het regelt onder andere de interactie met en verhouding tot de fases op lokaal niveau.
 

Wat houdt het noodplan precies in?

  • Het plan schrijft de taken voor die door betrokken overheden, diensten en sectoren moeten worden uitgevoerd binnen hun wettelijke bevoegdheden tijdens een nationale crisis.
  • Het wordt aangevuld met de nood- en interventieplannen van burgemeesters en gouverneurs, en andere bestaande noodplanningsprocedures en documenten.
  • Het plan kent drie activatieniveaus: stand-by, vooralarm en alarm, die gepaard gaan met verhoogde waakzaamheid.
  • Deze actualisering van het noodplan gaat hand in hand met de oprichting van een nationale veiligheidscel, voorgezeten door het Nationaal Crisiscentrum, die alle betrokken nationale actoren zal samenbrengen en zich zal richten op preventie, prioriteiten stellen en het delen van geleerde lessen uit eerdere crisissituaties.
     

Modernisering van het wettelijk kader

Met dit besluit streeft de minister naar een modernisering van het wettelijk kader voor crisisbeheer en noodplanning. Dit besluit wijzigt het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende noodplanning en crisisbeheer op gemeentelijk en provinciaal niveau. Het Koninklijk Besluit van 31 januari 2003 betreffende het noodplan voor crisisgebeurtenissen op nationaal niveau wordt hiermee ook opgeheven.

Thaïs De Vuyst