Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Lokale dienstencentra

Lokale dienstencentra

Lokale dienstencentra zijn voorzieningen die een ruim gamma diensten en activiteiten ontwikkelen voor de inwoners van de wijk of gemeente om hun zelfstandigheid, integratie en emancipatie te ondersteunen. Afhankelijk van de grootte van de gemeente kan een OCMW meerdere dienstencentra beheren (een per 15 000 inwoners).

Het lokaal dienstencentrum heeft een sterke preventieve functie, waarbij personen met een beginnende zorgbehoefte centraal staan.

Het lokaal dienstencentrum moet ook bijzondere aandacht besteden aan sociale netwerking en de preventie van vereenzaming.

De lokale dienstencentra organiseren van algemeen informatieve, vormende en recreatieve activiteiten, het aanbieden van hygiënische zorg, het aanbieden van warme maaltijden, boodschappenhulp, het aanbieden van buurthulp en het nemen of ondersteunen van initiatieven die de mobiliteit van de gebruikers tot stand brengen of verhogen. Naast de verplichte activiteiten kan het lokaal dienstencentrum ook personenalarmtoestellen uitlenen en een personenalarmcentrale organiseren. Lokale dienstencentra kunnen ook een doorverwijs-, informatie- en coördinatiefunctie vervullen. Ze kunnen de activiteiten en de diensten die ze aanreiken zelf organiseren of daarvoor samenwerken met bestaande initiatieven.

Een lokaal dienstencentrum moet minimum 32 uur per week open zijn en moet geleid worden door een centrumleider. Erkende lokale dienstencentra krijgen een werkingstoelage van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Het netwerk thuiszorg biedt ondersteuning op maat van de openbare lokale dienstencentra. Professionals kunnen terecht op de website van het netwerk thuiszorg.

Navigatie