Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018

Op 14 oktober 2018 kiezen we ruim zevenduizend gemeente- en districtsraadsleden voor de volgende zes jaar. .  Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur, dat het Gemeentedecreet en het OCMW-decreet vervangt, heeft zijn impact op de politieke organisatie van de lokale besturen. De gemeenteraadsleden worden automatisch ook OCMW-raadslid (behalve in de randgemeenten en Voeren).

Vorming (nieuwe) raadsleden

​​​​​​In de eerste week van januari 2019 leggen raadsleden de eed af. Je bent nieuw en wil voor de start jouw basiskennis aanscherpen. Of je bent herverkozen en ziet belangrijke punten graag weer op een rij gezet, voor jezelf of om door te geven aan nieuwe raadsleden van je partij. De spelregels van het lokaal bestuur veranderen immers grondig, zo ben je vanaf 2019 naast gemeenteraadslid ook meteen OCMW-raadslid.

In drie avondsessies, op 20 locaties in Vlaanderen, loodsen VVSG, ABB, ECG, VVOS en VLOFIN, je door de essenties van de gemeente en het OCMW, de rol en het statuut van raadsleden en het functioneren van het lokaal bestuur. Het is een uitgelezen kans om met kennis van zaken (opnieuw) aan de slag te gaan. Bovendien leer je collega-raadsleden kennen van andere gemeenten en versterk je zo jouw netwerk. Alle deelnemers krijgen ook het Startersboek voor Raadsleden mee. 

Je mag een gevarieerd en praktijkgericht programma verwachten met presentaties, film, getuigenissen, … De sprekers zijn lokale specialisten, algemeen directeurs ​en financieel directeurs uit de lokale besturen, medewerkers van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Zij putten daarbij uit hun dagelijkse praktijk. Er is ruimte voor jouw inbreng en vragen.

Meer informatie en inschrijvingen​

Start nieuwe legislatuur

​​​​​Ter voorbereiding van de start van de legislatuur, maakte de VVSG enkele modeldocumenten:

Start sperperiode

De sperperiode loopt van zondag 1 juli 2018 tot en met zondag 14 oktober 2018.

Verkiezingscampagne

Alle info over de verkiezingscampagne​

Cijfers over kandidaten en lijsten

10VK18_vs2012.PNG 

10VK18_kandidaten.PNG 

10VK18_kandidatenmanvrouw.PNG 

10VK18_lijstenpartijen.PNG 

10VK18_lijstenvolledig.PNG 

Verkiezingen politieraad

Op deze pagina vindt u alle informatie over de verkiezing en installatie van de nieuwe politieraden.

Meer info

Navigatie