Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Lokale Voedseldag – presentaties


Op vrijdag 30 september organiseerde de VVSG een eerste Lokale Voedseldag over korteketenlandbouw, duurzame consumptie, de relatie stad-platteland en lokale voedselstrategieën.

In de aanloop daarvan bracht de zomereditie van Lokaal een special over lokaal voedselbeleid. Hoe vormt de gemeente de brug tussen voedselproducent en –consument, en hoe kunnen lokale besturen in samenwerking met burgers en lokale actoren inzetten op duurzame voedselstrategieën en op de 'korte keten' van productie en consumptie? De Lokaal-redactie interviewde minister Joke Schauvliege en presenteert een waaier van inspirerende praktijken uit heel Vlaanderen. Bekijk de inhoudsopgave en fragmenten uit de interviews via www.vvsg.be/publicaties en www.vvsg.be/publicaties/lokaal.

U kunt de presentaties van de Lokale Voedseldag hier downloaden:

​01. De toekomst voor onze voedselvoorziening is lokaal (Jan-Willem van der Schans)
02. Recht van bij de boer: inzicht in de korteketenlandbouw  (Dirk van Gijesghem; Vlam)
03. Duurzaam aankopen van voeding en catering (Leen Van der Meeren; Fairtrade Belgium: Bioforum )
04. Inwoners aan de slag met lokaal voedsel (Koen de Rijk f​oto 1, foto 2; Maarten Jacobs; Buurtmoestuinen Gent;Velt)
05. Een lokale voedselstrategie voor mijn gemeente (Stad Brugge,video Brugge ; Katrien Verbeke)
06. Publieke landbouwgrond inzetten voor lokale voedselvoorziening
07. De kortste weg van producent naar consument (Bart Thoelen; Bert Destoop; Boeren en Buren)
08. Hoe kan uw gemeente de korteketenlandbouw ondersteunen? (Korte keten regio Brugge; Mechels natuurlijk; Steunpunt hoeveproducten )
09. De voedselkringloop duurzaam en milieuverantwoord sluiten samen met de Vlaamse overheid (Schenkingsbeurs ;Gezond uit eigen grond?)
10. Ruimte ontdekken voor voedselproductie in de stad ( Urbansmartfarm;PAKT;Turnhout)
11. Een toekomst voor landbouw in verstedelijkt Vlaanderen door nieuw open ruimte beleid (Joachim Declerck)
12. De provincies gaan lokaal! (Katrien Baetens; Didier Huygens; provincie West-Vlaanderen; provincie Antwerpen; provincie Oost-Vlaanderen; provincie Vlaams-Brabant)
13. Voedsel voor lokaal sociaal beleid (mobiele kruidenier ;Sociaal Huis Avelgem)
14. De eetbare stad: If you eat, you’re in! 
15. Oogst van het platteland op grote schaal naar de stad – een haalbare kaart?
16. De gemeente als matchmaker - Lokaal voedsel in de handel en horeca (Didier Huygens; Kris Alen; Stad Geel; Wim Van Den Bruel)

Navigatie