Voor een sterk lokaal bestuur

Schrijf in voor de nieuwsbrief

Kies hieronder uw thema

Lokaal loket kinderopvang

 

Lokaal loket kinderopvang: toegangspoort naar (informatie over) kinderopvang

 

Kwaliteitsvolle kinderopvang organiseren die voor iedereen toegankelijk is, dat is de doelstelling van het decreet "houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters" van 20 april 2012.

 

Een belangrijk stap in het realiseren hiervan, is het oprichten van een lokaal loket kinderopvang in elke gemeente. Deze lokale loketten kunnen ouders helpen bij het online aanvragen van een kindcode, bij vraagverduidelijking of het definiëren van de zorgvraag en het opmaken van een opvangplan. Daarnaast kunnen ouders zich bij het lokaal loket kinderopvang ook informeren over kinderopvang zelf: prijs, kwaliteit, aanbod, enzovoort.

 

Het vormgeven aan een lokaal loket kinderopvang is maatwerk. Voor de VVSG is het organiseren ervan een typische opdracht voor een lokaal bestuur. In sommige steden en gemeenten werd een lange weg afgelegd en bestaat reeds een lokaal loket kinderopvang. Het loket krijgt een plaats in het Sociaal huis of de functie wordt opgenomen binnen het Huis van het Kind. Anderen lokale besturen zetten vandaag de eerste stappen.

Navigatie