Financiering van lokale klimaatplannen

12:00 - Presentatie en gesprek

In Kruibeke koos schepen Kris Smet voor de bevoegdheden energie én financiën. Zijn uitgangspunt is dat 'de gemeente geen geld heeft', en dat projecten dus zelfbedruipend moeten zijn. De renovatie van het gemeentelijk patrimonium wordt aanbesteed volgens het zogenaamde ESCO-model, financieel nagenoeg een nuloperatie voor de gemeente. De derde partij prefinanciert de investering, die zichzelf terugbetaalt met de recurrente besparingen na renovatie. Als het in Kruibeke kan, dan toch ook in andere Vlaamse gemeenten?

De stad Antwerpen trad de voorbije tijd op als trekker van een project om een grootschalig rollend fonds op te zetten, in samenwerking met ondermeer de steden Gent, Sint-Niklaas, streekintercommunale Igemo, de Provincie West-Vlaanderen… De Europese Commissie keurde onlangs projectsteun goed voor de verdere uitwerking ervan. Antwerps klimaatmedewerker Johan De Herdt licht een en ander toe en roept op tot samenwerking met andere lokale besturen.

Lieven Vanstraelen van Energinvest treedt dan weer op als facilitator binnen dergelijke financieringsprojecten en gaat kort in op deze rol.

Sprekers:
Kris Smet, schepen van energie en financiën in Kruibeke - Presentatie
Johan De Herdt, klimaatmedewerker Stad Antwerpen - Presentatie
Lieven Vanstraelen, Energinvest​ - Presentatie

Contacteer ons

Cedric Depuydt (inhoudelijk)
VVSG-stafmedewerker energie en klimaat

cedric.depuydt@vvsg.be
02 211 55 95

Nils Callens (praktisch)
verantwoordelijke organisatie vorming en evenementen

nils.callens@vvsg.be
02 211 55 56