Voorwaarts met elektrische mobiliteit

11:00 - Presentatie en gesprek

‚ÄčElektrische mobiliteit is aan een stevige opmars bezig: wereldwijd, in Europa en in Belgi√ę. Dries Keunen, werkzaam bij The New Drive en auteur van de Gids Elektrisch rijden voor lokale overheden, leidt deze sessie in.

Burgemeester Veerle Heeren licht de eigen aanpak van voorloper Sint-Truiden toe. Sint-Truiden heeft het merendeel van haar wagenpark vernieuwd en met 30% verminderd. Daarbij ruimden 31 oude voertuigen plaats voor 22 elektrische exemplaren: vijf auto's en 17 lichte vrachtwagens. Het opladen van die electrovoertuigen gebeurt met achttien laadpalen aan het administratief centrum en het stadswerkhuis. De stad bespaart met deze aanpak jaarlijks 80.000 euro, mede doordat de auto's via een poolsysteem door zo veel mogelijk medewerkers worden gedeeld. Ook de leasingovereenkomst met volledig dienstenpakket, inclusief onderhoud en verzekering, helpt de kosten te drukken. Intussen komt ook de uitrol eraan van publieke laadinfrastructuur over het hele grondgebied van Sint-Truiden. In minder dan twee jaar komen er 24 laadpalen in de binnenstad en de dorpen.

De meeste andere gemeenten kozen voor een samenwerking met de distributienetbeheerders voor het plaatsen van laadpalen. Kurt Vanderhispallie van Eandis licht toe wat de gemeenten hieromtrent verder mogen verwachten.

Sprekers:
Dries Keunen, The New Drive - Presentatie
Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden - Presentatie
Kurt Vanderhispallie, Eandis - Presentatie

Contacteer ons

Cedric Depuydt (inhoudelijk)
VVSG-stafmedewerker energie en klimaat

cedric.depuydt@vvsg.be
02 211 55 95

Nils Callens (praktisch)
verantwoordelijke organisatie vorming en evenementen

nils.callens@vvsg.be
02 211 55 56