Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw filters

Leuvense Vaartkom wordt Woonboulevaart

Met Woonboulevaart wil de stad Leuven een concept neerzetten dat nieuw is voor België. De Woonboulevaart moet een stadsdeel worden waarin de consument een uitgebreid en sfeervol aanbod  vindt van kwalitatieve belevingswinkels op vlak van wonen, slapen, koken en baden.
Terwijl Nederland reeds een sterkere tendens heeft om winkels te groeperen is het concept van thematische handelswijken in België vrij nieuw. Om een aantal redenen wordt aangenomen dat een concentratie van winkels uit dezelfde branche versterkend werkt. Zeker wanneer het gaat om een ‘gespecialiseerd’ aanbod dat de consument niet op elke straathoek vindt en waarvoor hij zich moet verplaatsen. De Woonboulevaart wil zich vooral richten tot klanten met bouw- of verbouwingsplannen die veel willen zien in weinig tijd.
Voor de ontwikkeling van de Woonboulevaart sloten het stadsbestuur, het centrummanagement, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven en de projectontwikkelaars aan de vaartkom een officiële overeenkomst. De nieuwe winkelruimte aan de Vaartkom, de benedenverdieping van twee nieuwe woonprojecten, moet plaats bieden aan ongeveer twintig winkels met een oppervlakte tussen honderd en 1.250 vierkante meter. Tot 31 januari 2011 worden uitsluitend winkels toegelaten die passen binnen de filosofie van de ‘betere woonwinkel met een hoge belevingswaarde’. Hifi-winkels en horecazaken zijn ook mogelijk, precies omdat zij ook passen binnen die belevingswaarde. Bovendien wordt voorrang gegeven aan aanvragen van Leuvense handelaars, ook aan winkeliers die willen verhuizen naar de Vaartkom. 

 

Deze praktijk werd in de praktijkenbank opgenomen in 2010.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Thema's

  • economie