Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw filters

Kinderopvang entertaint senioren, senioren entertainen kinderen bij Zorgbedrijf Roeselare

Kinderen kunnen heel wat opsteken van ouderen en senioren fleuren op van kinderen in de buurt. Vanuit die gedachte ontwikkelde Zorgbedrijf Roeselare een uniek digitaal platform, genaamd Ideez, dat kinderbegeleiders inspireert en ideeën aanreikt met activiteiten waar ook bewoners van de rusthuizen en bezoekers van de dienstencentra eniet van hebben.

We noteren krokusvakantie 2018: dat betekent tal van jeugdkampen, speelactiviteiten en ontspanning. Ook bij KIDZ, de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang van het Zorgbedrijf Roeselare is het dan alle hens aan dek. Maar hier gaat het er tegenwoordig net iets anders aan toe dan vroeger. In plaats van te kijken welk spelletje er die dag gespeeld wordt, kijken ze op de digitale kalender 'Ideez' waarop de verschillende diensten elkaars activiteiten kunnen raadplegen.

Het digitale platform Ideez dat Zorgbedrijf Roeselare liet ontwikkelen biedt inspiratie en ideeën aan kinderbegeleiders én aan ouderen. Het gaat om concrete activiteiten om anderen te helpen: van beterschapskaartjes voor een oudere dame die net geopereerd is, over een toneeltje om iemand een hart onder te riem te steken tot een taart voor de 90e verjaardag van een bewoner van het woonzorgcentrum. Zo is spelen in de vakantie niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de ouderen in Roeselare.

Een groot pluspunt is dat het werkt in beide richtingen. "Bewoners van het woonzorgcentrum of klanten van een dienstencentrum kunnen bijvoorbeeld ook suggesties vinden om kinderen uit de kinderopvang te helpen. Een verhaaltje voorlezen aan peuters en kleuters bijvoorbeeld."

Hoe kwam dit platform tot stand?

Het inspiratieplatform Ideez kwam er na workshops met kinderbegeleidsters en onthaalouders. Katya Hoorelbeke, onthaaldienst KIDZ van het Zorgbedrijf Roeselare vertelt: "Vanuit het KIDZ-platform hadden we het idee dat wij als kinderbegeleiders niet altijd hele originele activiteiten konden bedenken, ook na tien jaar. Uiteindelijk val je altijd in hetzelfde stramien. De vraag om inspiratie voor leuke activiteiten kwam vaak terug. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideeën of diensten die het leven van mensen beter kunnen maken." Van daaruit ontstond het idee om te combineren en is de inspiratiekalender tot stand gekomen.

Niki Corveleijn, projectmedewerker zorg, voegt toe: "De inspiratiekalender is er niet enkel voor de vakanties, maar kan permanent benut worden. Hij bevat immers terugkerende en ad hoc activiteiten." Dit biedt alleszins een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen verschillende diensten van het Zorgbedrijf Roeselare, een initiatief dat van het personeel zelf komt.
  • inspelen op vraag naar inspirerende activiteiten
  • wisselwerking tussen jong en oud stimuleren
  • digitaal platform met concrete activiteiten
  •  
  •