Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw filters

Haal alles uit de kast in Mechelen

Het stadsbestuur van Mechelen experimenteert met slimme boxen. Als partner van de Europese projecten cyclelogistics Ahead en Novelog, twee projecten met als overkoepelende doelstelling om de mogelijkheden naar duurzame en efficiënte stadsdistributie te onderzoeken, test de stad deze nieuwe vorm van leveren.

Een slimme box is een lockersysteem dat de mogelijkheid geeft aan gebruikers om hun (online) aankopen in één van de beschikbare lockers te ontvangen, te bewaren, te laten leveren of door te geven. Het project verloopt in samenwerking met technologiebedrijf Bringme.

De stad plaatste slimme boxen op twee locaties nl. in parking Veemarkt (stadscentrum) en parking Zandpoortvest 2 (aan de stadsring). "De slimme boxen zullen een handig instrument zijn voor shoppers", vertelde schepen van Lokale economie Katleen Den Roover, "het bewaren van goederen wordt zo een extra dienst ten aanzien van de bezoekers en past zo binnen het concept van Mechelen Winkelstad om een totaalbeleving aan te bieden." Ook voor handelaars kunnen de Slimme Boxen een handig instrument zijn. Zij kunnen bv. een nabestelling van een klant klaarleggen in de boxen, of een handelaar kan buiten de venstertijden iets laten leveren door een leverancier en het afhalen wanneer het de handelaar het beste past.

Het systeem draagt ook bij in de realisatie van Slimme stad. Mechelen is voortdurend op zoek naar hoe ze 'slimme technologie' kunnen inzetten om in te spelen op de noden van de Mechelaar. Iedereen kan gebruik maken van het open systeem: werknemers of bewoners in de stadskern kunnen hun aankopen laten leveren in een slimme box om ze daarna op te halen. Het aantal mislukte afleveringen door koeriers of leveranciers wordt teruggedrongen doordat een aanwezigheid bij ontvangst niet langer vereist is en bovendien daalt het aantal gemotoriseerde kilometers op haar beurt wat de stad dan weer leefbaar en levendig houdt.

Meer informatie over het project 'Slimme Box' op https://www.mechelen.be/slimmebox en bekijk het promotiefilmpje  

Dienst Wonen en Economie | economie@mechelen.be
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Thema's

  • detailhandel; economie; mobiliteit en openbare werken; smart cities

Contact

  • Mechelen
  • Dienst Wonen en Economie: economie@mechelen.be