Auteur:

Gepubliceerd op: 04-10-2022

In het Masterplan Toegankelijkheid werden ambitieuze maar haalbare doelstellingen voor het toegankelijk maken van de Vlaamse halte-infrastructuur opgenomen: 50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net zijn toegankelijk tegen 2030. Via de subsidies voor het toegankelijk aanleggen of herinrichten van haltes worden steden en gemeenten ondersteund om de doelstellingen te halen.

Voor wie?

De subsidies kunnen aangevraagd worden door stads- en gemeentebesturen in Vlaanderen, voor haltes van het toekomstig kernnet of aanvullend net, die vanaf 2022 toegankelijk worden (her)aangelegd. Het gaat over haltes gelegen langs gemeentewegen die de gemeenten zelf in beheer hebben. De forfaitaire subsidie heeft betrekking op de plaatsing van aanrijdbare boordstenen en tactiele geleiding. Na de herinrichting is de halte autonoom toegankelijk voor personen met een motorische en een visuele beperking.

Voorwaarden

  • Het ontwerp voor de inplanting en uitvoering dient voorafgaand goedgekeurd te worden door de interne exploitant (indien de halte reeds aangelegd is, vervalt deze voorwaarde).
  • De halte moet deel uitmaken van het toekomstig kernnet of aanvullend net.
  • De halte moet uitgevoerd worden overeenkomstig het ontwerp en volgens de richtlijnen voor toegankelijke haltes.

Richtlijnen

De ontwerprichtlijnen waaraan een bushalte moet voldoen om de status toegankelijk voor personen met een motorische beperking en toegankelijk voor personen met een visuele beperking te bekomen, zijn terug te vinden op de pagina Toegankelijke haltes.

Bedrag

  • Voor elke halte die toegankelijk wordt aangelegd voor mensen met een motorische én visuele beperking wordt er een subsidie van 5.000 euro voorzien.
  • Was de halte reeds toegankelijk voor mensen met een motorische beperking, maar ontbrak de tactiele geleiding? Dan wordt er 650 euro voorzien om de halte ook toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Procedure

De subsidie aanvragen kan via het e-loket

Webinar

Op 28 september organiseerden VVSG, De Lijn en Departement Mobiliteit en Openbare Werken een webinar rond de nieuwe aanvraagprocedure. Deze zal in de eerstkomende weken integraal terug te vinden zijn via de pagina www.vvsg.be/basisbereikbaarheid.

Meer info

Voor meer informatie kan u terecht bij de medewerkers van het Gemeentelijk Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking

Guido Vaganée - guido.vaganee@vvsg.be

Michiel Apers - michiel.apers@vvsg.be

Michiel Apers