Auteur:

Gepubliceerd op: 22-04-2024

Afgelopen week lanceerde de Circular Cities Declaration (CCD) haar CCD Rapport 2024 tijdens het World Circular Economy Forum in Brussel. Het rapport onderzoekt de implementatie, meting en impact van circulair beleid in steden die de CCD-verklaring hebben ondertekend en zich daarmee inzetten voor de circulaire transitie. 
 

Hoe pakken steden en gemeenten de circulaire transitie aan?

In 2023 werden ondertekenaars van de CCD gevraagd om verslag te doen van hun vooruitgang in de overgang naar circulaire economie. 54 steden in Europa, die de verklaring ondertekenden, hebben gedetailleerd inzicht gegeven over hun circulair beleid en circulaire initiatieven. Op basis van deze inzichten werd de implementatie en impact van circulaire economie strategieën in stedelijke omgevingen beoordeeld en samengevat. Vanuit België gaven Temse, Brugge, Leuven, Gent, Mechelen en Luik hun inzichten. 

Het rapport onderstreept een wijdverspreide implementatie van circulaire economie strategieën, onder de rapporterende steden, met meer dan 200 maatregelen die al in gang zijn gezet. Meer dan de helft van de ondertekenaars van de CCD hebben de circulaire economie omarmd als een cruciaal instrument om hun initiatieven voor het behoud van natuur en biodiversiteit te ondersteunen. Bovendien maken steden in toenemende mate gebruik van circulaire praktijken om klimaatdoelstellingen te bevorderen en veerkracht op te bouwen en tegelijkertijd te zorgen voor een rechtvaardige overgang.

Hoewel het niet evident is om een indicatorkader te ontwikkelen, blijkt uit het rapport dat tweederde dit wel al heeft of hiermee bezig is. Zo'n kaders omvatten governance-, gedrags-, materiaalstroom- en bredere maatschappelijke en milieu-indicatoren.
 

Prioritaire acties geïdentificeerd

Op basis van de bevindingen van het rapport zijn zes prioritaire acties naar voren gekomen om de circulaire transitie in steden te versnellen:

  1.  Werk aan gemeenschappelijke meetmethoden voor de circulaire economie
  2. Stel ambitieuzere doelen, ook voor emissies op basis van consumptie
  3. Integreer circulaire economie benaderingen in stadsdepartementen om middelen vrij te maken
  4. Creëer systemische circulaire oplossingen
  5. Pleiten voor een nieuw paradigma
  6. Natuur verankeren in alle besluitvormingsprocessen

 

Wil je zelf aan de slag met circulaire economie? Lees dan zeker het volledige rapport en neem contact op met elke.detaeye@vvsg.be

Elke de Taeye