Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Omgevingsvergunning: meeste gemeenten starten pas op 1 juni
Van de 308 Vlaamse gemeenten starten er 302 pas op 1 juni met de omgevingsvergunning. Dat maakte de Vlaamse overheid bekend.

Op 23 februari starten vier gemeenten met de omgevingsvergunning. Dat zijn Dilsen-Stokkem, Staden, Langemark-Poelkapelle en Herstappe, goed voor 0,6% van de bevolking en 2,4% van de digitale bouwaanvragen. Twee gemeenten kiezen voor een tussenliggende datum (Beersel op 18 april en Diest op 2 mei), de 302 overige gemeenten stellen de omgevingsvergunning uit tot 1 juni.

De omgevingsvergunning geldt wel vanaf 23 februari in heel Vlaanderen voor aanvragen bij de Vlaamse overheid of de provincie. Over dergelijke vergunningsaanvragen zullen de gemeenten dus toch de nieuwe regels moeten volgen bij haar advies en bij het organiseren van het openbaar onderzoek. In gemeenten die uitstel vroegen, gelden bepaalde nieuwigheden ook al onmiddellijk : vanaf 22 februari moeten architecten hun aanvragen digitaal indienen en nog te verlenen milieuvergunningen zullen geen einddatum meer hebben.

Heel wat gemeenten reageerden –terecht- verbolgen dat zij individueel om uitstel moesten vragen terwijl het probleem algemeen is. De dossierbehandelsoftware kon immers in geen enkele gemeente tijdig gekoppeld worden met het Vlaams Omgevingsloket. Meer info: Xavier Buijs of Steven Verbanck.

Navigatie