Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Oproep: steun Vlaamse projecten in de strijd tegen diabetes
Op 23 januari lanceerde Vlaams minister Vandeurzen het gezondheidskompas (www.gezondheidskompas.be). Een nieuwe webapplicatie waarmee Vlamingen hun risico kunnen inschatten op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes, en tips krijgen voor een gezondere levensstijl. Specifiek voor diabetes zijn in het gezondheidskompas de vragen opgenomen uit de FINDRISC vragenlijst van het HALT2Diabetes project van de Diabetes Liga (www.HALT2Diabetes.be). De FINDRISC berekent voor 45-plussers met behulp van 8 parameters het risico om binnen de 10 jaar type 2 diabetes te krijgen. Bij een score vanaf 12 is die kans duidelijk verhoogd. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor verdere onderzoeken en aangepast leefstijladvies. Immers, type 2 diabetes kan je met meer dan de helft voorkomen via een gezonde leefstijl.

In het kader van het diabetespreventieproject HALT2Diabetes kunnen huisartsen in twee startregio's (regio Mechelen-Heist-Op-Den-berg en regio Menen-Wervik-Wevelgem) bovendien deelname voorschrijven aan 'Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing' (vanaf maart 2019). Dit aanbod wordt de komende tijd progressief uitgebreid over gans Vlaanderen.

Jij kan een belangrijke rol opnemen in HALT2Diabetes door:

  • Het gezondheidskompas of de papieren FINDRISC te verspreiden bij mensen met een verhoogd risico op type 2 diabetes en samen met hen actie te ondernemen.
  • Het voortouw te nemen en samen met huisartsen, apothekers, diëtisten, beweegcoaches en andere partners HALT2Diabetes ook in jouw regio op te starten (vanaf midden 2019)


Interesse of vragen? preventie@diabetes.be – www.HALT2Diabetes.be

Navigatie