Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Vanaf 1 november opnieuw minimale levering aardgas via OCMW’s
​Wie geen geld heeft om zijn aardgasbudgetmeter op te laden, kan vanaf 1 november 2016 opnieuw terecht bij de meeste OCMW's voor een specifieke financiële steun, de zgn. 'minimale levering aardgas'. Nieuw is dat de periode standaard vijf maanden loopt, dus van 1 november 2016 tot 31 maart 2017.  Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein beslist, in uitvoering van het Energiearmoedeprogramma dat de Vlaamse Regering op 4 maart 2016 goedkeurde.

De VVSG hoopt dat de OCMW's meer mensen kunnen bereiken dan de voorbije winters en zo kunnen vermijden dat mensen in de kou zitten. Afgelopen winter genoten bijna 15% (3.800) van de Vlaamse gezinnen  met een aardgasbudgetmeter van deze maatregel: méér dan de winter ervoor, maar nog altijd te weinig, vindt de VVSG. De OCMW's maken dit aanbod het best nu al ruim bekend en lokale partners doen er goed aan om mensen door te verwijzen naar het OCMW. De regeling blijft facultatief: het OCMW beslist zelf of het in dit systeem stapt. Het moet hierover dan wel een raadsbeslissing genomen hebben of nog nemen.

Afhankelijk van het type woonst en het energietarief varieert deze financiële steun van 34 tot 103 euro per maand, goed voor zowat 60% van een gemiddeld verbruik. De netbeheerder betaalt 70% van de steun terug aan het OCMW; de overige 30% neemt het OCMW doorgaans zelf ten laste. Het OCMW kan voorwaarden verbinden aan deze hulpverlening. Minister Tommelein bezorgt de OCMW's in de loop van de week nog een richtlijn met verdere details. Meer info vindt u dan ook bij het Vlaams Energieagentschap.

nathalie.debast@vvsg.be

 

 

Navigatie