Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

VVSG: gemeenten moeten niet opdraaien voor opruiming gedumpt drugsafval
​De procureur van het arrondissement Limburg had in een brief aan de Limburgse burgemeesters laten weten dat de kosten voor de opruiming en dumping van drugsafval niet langer als gerechtskosten zouden worden beschouwd. De procureur had zich hiervoor gebaseerd op een standpunt van het expertisenetwerk Drugs van het College van Procureurs-Generaal, en had het standpunt in een lokale parketrichtlijn verwerkt.

Maar veel burgemeesters zijn het niet eens met dit standpunt. Want hierdoor zouden de gemeenten moet opdraaien voor de opruimingskosten van het drugsafval op het openbaar domein. Bovendien bevat dit drugsafval dikwijls gevaarlijke stoffen die door gespecialiseerde firma's moeten worden opgeruimd.

De VVSG is niet akkoord dat de gemeenten zouden moeten opdraaien voor deze (zware) factuur. Binnenkort zit de VVSG aan tafel met het kabinet Justitie om deze problematiek aan te kaarten. In afwachting heeft de Limburgse procureur de inwerkingtreding van de parketrichtlijn uitgesteld tot 15 oktober.

Koen Van Heddeghem

Navigatie