Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Nieuwe subsidies kinderopvang baby’s en peuters: aanvragen en adviezen
​​​​​​​De Vlaamse Regering stelt 7,5 miljoen euro nieuwe subsidies ter beschikking voor kinderopvang van baby's en peuters. 

 • ​​3,5 miljoen euro wordt ingezet om een basissubsidie (trap 1) te geven aan 4574 bestaande plaatsen groepsopvang die nog geen subsidies van Kind en Gezin krijgen.

  Het gaat over een "historische" programmatie. De toekenning gebeurt op basis van de startdatum van deze plaatsen. De plaatsen die het langst bestaan, komen eerst aan bod. Concreet betekent dit dat er aanvragen kunnen ingediend worden door elke vergunde groepsopvang die nu geen subsidie krijgt van Kind en Gezin, ongeacht de gemeente waar de kinderopvangvoorziening zich situeert.
   
 • 4 miljoen euro gaat naar 648 extra plaatsen met inkomenstarief (trap 2). Een deel van deze subsidies inkomenstarief is voorzien voor nieuwe plaatsen en een deel is voor de omschakeling van bestaande plaatsen naar inkomenstarief. Deze plaatsen zullen via dezelfde werkwijze toegekend worden als bij de uitbreidingsronde 2015: via een rangschikking van gemeenten op basis van de potentiële nood aan kinderopvang. Enkel aanvragen voor plaatsen in de gemeenten die op basis van programmatiecriteria in aanmerking komen, komen in aanmerking. Voor de grootsteden Antwerpen, Gent en het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad is er een voorafname.

  In volgende gemeenten kunnen organisatoren een aanvraag indienen voor het ontvangen van subsidie T2B voor nieuwe plaatsen: SINT-NIKLAAS (max. 16 plaatsen), MECHELEN (max. 61 plaatsen), VILVOORDE (max. 29 plaatsen), DILBEEK (max. 10 plaatsen), HEIST-OP-DEN-BERG (max. 45 plaatsen), HASSELT (max. 48 plaatsen), SINT-PIETERS-LEEUW (max. 8 plaatsen), HALLE (max. 32 plaatsen), BEVEREN (max. 8 plaatsen),  GEEL (max. 11 plaatsen), GRIMBERGEN (max. 91 plaatsen), ROESELARE (max. 6 plaatsen), LIER (max. 56 plaatsen), WILLEBROEK (max. 32 plaatsen) en WEVELGEM (max. 3 plaatsen).

  In volgende gemeenten kunnen organisatoren een aanvraag indienen voor het ontvangen van subsidie T2B voor omschakeling van bestaande plaatsen (T0 of T1 naar T2B): WEZEMBEEK-OPPEM (max. 74 plaatsen), KRAAINEM (max. 94 plaatsen), HOEILAART (max. 67 plaatsen), MAARKEDAL (max. 17 plaatsen), HOEGAARDEN (max. 55 plaatsen), TERVUREN (max. 101 plaatsen), SINT-GENESIUS-RODE (max. 55 plaatsen),  BEKKEVOORT (max. 26 plaatsen), DROGENBOS (max. 11 plaatsen), LICHTERVELDE (max. 25 plaatsen), OVERIJSE (max. 70 plaatsen), WEMMEL (max. 45 plaatsen), ZAVENTEM (max. 77 plaatsen), DEERLIJK (max. 37 plaatsen), ZUIENKERKE (max. 2 plaatsen), ZOMERGEM (max. 59 plaatsen), STEENOKKERZEEL (max. 26 plaatsen), LEDEGEM (max. 37 plaatsen), MERCHTEM (max. 27 plaatsen) en HALLE (max. 32 plaatsen).

  Deze oproep voor subsidie inkomenstarief richt zich primair op groepsopvang, maar aanvragen voor gezinsopvang worden niet bij voorbaat uitgesloten.

 

Organisatoren hebben de mogelijkheid om vanaf 15 juni 2017 tot 31 augustus 2017 een aanvraag in te dienen. Lokale besturen hebben tot 15 juni om criteria vast te leggen om hun advies op te baseren.

Je vindt alle info op www.kindengezin.be. Ga naar Kinderopvang > Sector baby's en peuters > Snelinfo's, oproepen en beslissingen > Oproepen en Beslissingen > Oproepen

 

Adviesrol lokaal bestuur uitbreiding kinderopvang basissubsidie

Wanneer Kind en Gezin een oproep tot uitbreiding lanceert, vraagt Kind en Gezin ook aan elk lokaal bestuur om een advies te formuleren over de aanvragen binnen de gemeente. Als lokale regisseur heeft het lokaal bestuur op die manier inbreng in de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod op het grondgebied.

Het lokaal bestuur kan voor de aanvraagdossiers voor basissubsidie (trap 1) enkel een gemotiveerd negatief advies geven.  


  Wat houdt dit in?

  ​Een negatief advies over een bepaald aanvraagdossier zorgt ervoor dat de aanvraag meteen kan worden uitgesloten door Kind en Gezin. M.a.w. een aanvraag die van het lokaal bestuur een negatief advies krijgt komt niet langer in aanmerking voor subsidie in deze uitbreidingsronde. Geef je als lokaal bestuur geen advies, dan wordt dit automatisch beschouwd als een positief advies.

  ​Als lokaal bestuur kan je een negatief advies geven als:

 • als deze aanvraag niet tegemoet komt aan de lokale behoeften aan kinderopvang van baby's en peuters; 
 • naar aanleiding van een gebrek aan medewerking van de organisator aan het lokaal loket kinderopvang.

 

Kind en Gezin beoordeelt steeds de relevantie en de motivering van het negatief advies om te beslissen of de aanvraag uitgesloten wordt of niet. Als lokaal bestuur is het dus belangrijk de reden voor het geven van een negatief advies goed te motiveren.


 

Adviesrol lokaal bestuur uitbreiding kinderopvang Inkomenstarief (trap 2)

​Ook over de uitbreiding subsidie inkomenstarief vraagt Kind en Gezin aan het lokaal bestuur een advies. Het lokaal bestuur kan een gemotiveerd positief of negatief advies geven over de aanvragen voor plaatsen met de subsidie voor inkomenstarief (trap 2).

Wat houdt het geven van een negatief advies in?

  ​Als lokaal bestuur kan je een negatief advies geven als:

 • als deze aanvraag niet tegemoet komt aan de lokale behoeften aan kinderopvang van baby's en peuters; 
 • naar aanleiding van een gebrek aan medewerking van de organisator aan het lokaal loket kinderopvang.

 

Kind en Gezin beoordeelt steeds de relevantie en de motivering van het negatief advies om te beslissen of de aanvraag uitgesloten wordt of niet. Als lokaal bestuur is het dus belangrijk de reden voor het geven van een negatief advies goed te motiveren.


Wat houdt het geven van een positief advies in?
Als je als lokaal bestuur een positief advies uitbrengt, dan ken​​ je een score toe aan de hand van vooraf bepaalde criteria. Deze criteria moeten relevant, objectief, transparant en aanvullend zijn ten opzichte van de criteria die Kind en Gezin gebruikt. De criteria die Kind en Gezin hanteert vind je terug in het beslissingskader op de website van Kind en Gezin. 

Het lokaal bestuur toetst de aanvragen voor plaatsen in zijn gemeente aan de vooropgestelde criteria en berekent voor elke aanvraag een totaalscore. Deze totaalscore wordt omgerekend naar een maximum van 8 punten.

Opgelet: Kind en Gezin houdt enkel rekening met het advies van het lokaal bestuur, als het lokaal bestuur de criteria uiterlijk op 15 juni 2017 bekend heeft gemaakt aan de organisatoren. Het is belangrijk dat organisatoren vooraf weten waarop de score van het lokaal bestuur gebaseerd zal zijn. Zowel de lokale organisatoren als de potentieel nieuwe organisatoren moeten de informatie kunnen vinden. 

 
Hoe geef je een gemotiveerd positief of negatief advies?
Komt jouw gemeente in aanmerking voor uitbreiding subsidie inkomenstarief en wil je een advies geven aan Kind en Gezin, dan is de eerste opdracht als lokaal bestuur om voor 15 juni 2017 de criteria die je zal hanteren voor het beoordelen van de aanvragen vast te leggen en te communiceren.

Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang maakte, in samenwerking met Kind en Gezin, de nota 'Adviesrol lokaal bestuur bij uitbreiding kinderopvang van baby's en peuters'. Deze nota  kan je als lokaal bestuur gebruiken om je adviesrol als lokaal bestuur stevig vorm te geven.

Meer info voor lokale besturen vind je ook op www.kindengezin.be. Ga naar Kinderopvang > Sector baby's en peuters > Snelinfo's, oproepen en beslissingen > Oproepen en Beslissingen > Oproepen
 

Met vragen over de programmatie en de verschillende subsidietrappen kan je terecht bij Esther.holleman@vvsg.be.​
Met vragen over de adviesrol van het lokaal bestuur bij deze uitbreidingsronde kinderopvang kan je terecht bij sofie.delcourt@vvsg.be.

Navigatie