Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Opvang baby’s en peuters: bijkomende middelen toegewezen
​​​​

De Vlaamse regering besliste in 2017 om voor kinderopvang van baby's en peuters bijkomende middelen vrij te maken voor de uitbreiding van het aantal plaatsen met basissubsidie en subsidie voor inkomenstarief. Kind en Gezin lanceerde hiervoor een oproep op 22 maart 2017. Op 29 november besliste Kind en Gezin over de toewijzing van die middelen.

2,2 miljoen euro gaat naar een basissubsidie (trap 1) voor 2857 bestaande, niet gesubsidieerde plaatsen in 153 locaties.

4 miljoen euro gaat naar extra plaatsen met subsidie inkomenstarief (trap 2). Deze middelen werden als volgt verdeeld:

 

  • Omschakeling van bestaande plaatsen naar plaatsen met inkomenstarief: Antwerpen (129), Tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad (64), Gent (38), Wezembeek-Oppem (6), Maarkedal (8), Hoegaarden (17), Tervuren (2), Lichtervelde (24), Zaventem (18), Deerlijk (10), Zomergem (32), Ledegem (25), Merchtem (12), Halle (6), Lille (21), Sint-Truiden (22), Temse (24).
    Deze omschakeling van plaatsen zorgt er voor dat de kinderopvang in deze gemeenten toegankelijker wordt, ook voor kwetsbare gezinnen
  • Voor nieuwe plaatsen met inkomenstarief: Sint-Niklaas (16), Mechelen (61), Vilvoorde (29), Dilbeek (10), Heist-op-den-Berg (45), Hasselt (48), Sint-Pieters-Leeuw (8), Halle (26), Beveren (6), Geel (11), Grimbergen (11), Roeselare (6), Kuurne (25).
    In deze gemeenten komt er dus een uitbreiding van het aanbod waar ouders inkomensgerelateerd betalen.
     

​Daarnaast zette Kind en Gezin een aantal vrijgekomen middelen opnieuw in voor Gemeenten waar in 2016 meer dan 18 plaatsen met inkomenstarief wegvielen omwille van stopzettingen: Kuurne, Lille, Sint-Truiden en Temse.​

In de gemeenten waar aanvragen voor de uitbreiding van kinderopvang met inkomenstarief mogelijk waren, werd door Kind en Gezin steeds het advies van het lokaal bestuur gevraagd. Het lokaal bestuur heeft hierbij dus een belangrijke rol als regisseur. Om een gefundeerd advies te formuleren, toetst het lokaal bestuur elke aanvraag uit de gemeente aan vooropgestelde criteria. Deze werkwijze werd ook al gehanteerd bij de eerdere uitbreidingsronde voor kinderopvang van baby's en peuters in 2015.

Als lokale bestuur heb je via het geven van dit advies een belangrijke inbreng bij de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod binnen de gemeente en kreeg je medezeggenschap over waar, door wie en hoe de bijkomende gesubsidieerde plaatsen gerealiseerd werden in jouw gemeente.

Iedere aanvrager mag in de loop van volgende weken een individuele beslissing ve​rwachten over zijn aanvraag. Meer informatie vind je op www.kindengezin.be. Ga naar Kinderopvang > sector baby's en peuters > snelinfo's oproepen verslagen > oproepen en beslissingen > beslissingen > beslissing uitbreiding 2017.

Navigatie