Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Trefdag - niet te missen sessies voor samenwerking gemeente en OCMW
​Op de VVSG-Trefdag van 12 oktober bieden we u een reeks interessante sessies over samenwerking tussen uw gemeente en OCMW. Laat u inspireren door  enkele niet te missen sessie. Overtuigd? Schrijf dan snel in en geniet nog van een vroegboekkorting tot 15 juli. Naar de inschrijvingsmodule  of bekijk het volledige programma.

Onze selectie niet te missen sessie voor u:

Trefzeker inspelen op de actualiteit – sessie 04

We gaan in gesprek met Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans over de politieke actualiteit voor lokale besturen: het decreet lokaal bestuur, de integratie gemeente-OCMW, de fusies van gemeenten, de intergemeentelijke samenwerking en de mandatendiscussie, de verdeling van het Gemeentefonds, enzovoort.  Verwacht u aan een pittig interview waarbij ook uw vragen aan bod kunnen komen.

BBC Café – sessie 06

Wees welkom in ons BBC-café voor een gesprek rond strategische vragen en praktijken van de lokale meerjarenplanning. Vraagt u zich af hoe u van de opmaak van BBC een sterk moment van keuzes en kerntaken kunt maken? Of hoe u de opmaak slim kunt organiseren, in goede samenwerking met gemeente en OCMW? … Rond diverse vragen organiseren we een tafelgesprek onder leiding van een bestuur dat hierover ervaring en expertise opbouwde. U schuift aan bij de tafels van uw keuze.

Uw gemeentelijke organisatie gedurfd vernieuwen – sessie 07

Wat zijn de principes en uitganspunten achter uw vernieuwingsoperatie? Hoe blikt u terug op de organisatievernieuwing en welke aanbevelingen kunt  u doen aan collega-besturen? We legden deze vragen voor aan Mechelen, Lommel, Kortemark en Lier die allen een grondige transformatie ondergingen. Kom uw ervaring met hen delen.

Dienstverleningscafé: digitaal het nieuwe normaal voor iedereen? – sessie 22

Welkom in het dienstverleningscafé. We serveren een drankje en sterke praktijken. Besturen die fors inzetten op digitalisering en tegelijkertijd betere dienstverlening realiseren voor burgers die digitaal niet mee kunnen, leiden het tafelgesprek. We zijn ook benieuwd naar uw vragen en ervaringen.

Integratie gemeente-OCMW: bouwen aan vertrouwen en een sterker sociaal beleid – sessie 25

In dit atelier kunt u ter plaatse kiezen tussen twee werksessies.

Het nieuw samengestelde MAT: hoe bouwt u vertrouwen op? Wat kunnen we leren uit wetenschappelijk onderzoek over vertrouwen binnen groepen en hoe passen we dit toe bij de integratie van gemeente en OCMW, te beginnen bij het nieuwe managementteam? Daan Sorgeloos, docent veranderingsmanagement aan de VUB en AMS en Annick Vanhove, procesbegeleider voor de VVSG geven een insteek en gaan met u het gesprek aan.

Van lokaal sociaal beleid naar sociaal lokaal beleid: inspirerende praktijken voor integraal beleid 2019-2024. Hoe zorgen we er voor dat sociaal beleid er niet enkel is voor kwetsbare groepen maar ook wordt mee gemaakt door kwetsbare groepen? Hoe zorgen dwarsverbindingen tussen diensten en beleidsdomeinen voor een betere dienstverlening?

Politisering van sociaal beleid en dienstverlening: vloek of kans? – sessie 30

De nakende integratie van gemeente en OCMW verscherpt een aantal vragen over de rol van de politiek in de maatschappelijke dienstverlening en het lokaal sociaal beleid. Het Bijzonder Comité "nieuwe stijl" is een kans om de rol van de politiek, van het ambtelijke management en de individuele maatschappelijke werker scherp te stellen.  Hoe maken we dat de integratie van gemeente en OCMW ook leidt tot een meer integraal lokaal sociaal beleid? Rudi Roose, docent Sociaal Werk aan de UGent, geeft scherpe voorzetten. Beleidsmakers en medewerkers van lokale besturen reageren.

Bezielende leiders en veerkrachtige teams – sessie 43

Vanuit herkenbare metaforen laten we u ervaren waarom het klassieke (sturende) leiderschapsmodel niet meer werkt. In dezelfde lijn mist ons klassiek organisatiemodel vaak veerkracht en wendbaarheid om complexe vragen op te lossen of om aan de verwachtingen van burgers en medewerkers tegemoet te komen. Kom ontdekken welke leiderschapskwaliteiten we voeding moeten geven voor de organisaties van de toekomst. Spreker: Daan Sorgeloos,  docent VUB en AMS, Ginkgo consulting

HR-café: het nieuwe werken – sessie 52

We serveren een ruime keuze aan  praktijken van besturen die flexibel werken, tijds- en plaatsonafhankelijk werken (deels) invoerden. Schuif mee aan tafel voor een goed gesprek. 

Navigatie