Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Prijs voor Speelactiviteit van het jaar uitgereikt
Persbericht – 8 april 2016

Titel "Speelactiviteit van het jaar" uitgereikt aan onthaalouder Eef Claesen uit Tienen

 

  • Contact Speelbank.be, Hilde Hautekees, 0486-61 84 62 info@speelbank.be
  • Onthaalouder Eef Claesen: 0474/80.58.85
  • VVSG-perscontact, Nathalie Debast, 0497 31 80 77
  • Tijdelijke toegangscode website voor pers: 1jaarspeelbank

 

Afgelopen week kon je op de populaire site Speelbank.be - de site met speelactiviteiten voor kinderen van 0-3 jaar van het Steunpunt Kinderopvang van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Diverscity – stemmen op de speelactiviteit van het jaar. Twaalf genomineerden dingden mee naar de titel: maar liefst 1092 mensen brachten hun stem uit waarvan 241 voor Eef. Het was een nek-aan-nek race en de tussenstand versprong voortdurend! 

Onthaalouder Eef Claesen van de dienst onthaalouders uit Tienen heeft met haar speelactiviteit "Groentepret" na een spannende week de titel gewonnen. Zij ontvangt naast eeuwige roem, een waardebon van 150 euro van collischop professional, een certificaat "speelactiviteit van het jaar 2016" en een starterspakket van speelbank.be. In het starterspakket zitten speelfiches en speelmateriaal van speelbank.be.

Eef Claesen: "Ik ben super blij met de prijs en ben ongelofelijk benieuwd wat er in het starterspakket van speelbank.be zit. Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan met de kinderen. Ik wil ook speelbank.be nog veel succes wensen en bedanken voor alle inspiratie en tips die ik op hun website vind. Ten slotte wil ik alle stemmers bedanken om op mij te stemmen.

Wat maakt ons anders?

De site Speelbank.be ging een jaar geleden online en overtrof alle verwachtingen. In één jaar tijd 18.730 bezoekers, 146.458 paginaviews en 762 inzendingen. Speelbank.be is een groot succes! Hoe dit komt?

Enerzijds is speelbank.be is er gekomen op vraag van de sector. De tijd dat kinderbegeleidsters vooral verzorgden is allang voorbij, het pedagogische aspect wordt steeds belangrijker. Uit een bevraging bleek dat veel kinderbegeleiders en onthaalouders op zoek zijn naar een leuk, creatief en afwisselend activiteitenaanbod voor kinderen van 0 tot 3 jaar maar niet veel inspiratie vonden in het bestaande aanbod. Tegelijk wisten we dat kinderbegeleiders, onthaalouders en studenten in het hele land elke dag toffe activiteiten doen met die jonge kinderen. Er ontbrak alleen een goed platform om ze uit te wisselen. En inderdaad, op speelbank.be delen begeleiders massaal hun eigen speelideeën. Maar liefst 720 inzendingen op één jaar. Het feit dat de speelactiviteiten van de werkvloer zelf komen is natuurlijk een enorme kracht.

Anderzijds is speelbank.be is op en top pedagogisch en de gebruikers weten dit. Samen met een sterke klankbordgroep bepaalden we de criteria voor een goede speelactiviteit. Deze beantwoorden aan de laatste pedagogische inzichten. Een pedagoge leest alle inzendingen na, past aan waar nodig en geeft nog extra pedagogische tips. We zijn streng over wat er online komt, ongeveer de helft van de inzendingen komt effectief op de speelbank. Of de activiteit nu opgenomen wordt of niet, elke inzender krijgt feedback en een login.

Spelen is geen kinderspel

Het succes van Speelbank.be bewijst dat de sector spelen serieus neemt en op zoek is naar inspiratie om de speelmomenten zo prettig en pedagogisch verantwoord mogelijk in te vullen. Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity zetten de laatste jaren in op pedagogische ondersteuning. Spel is er daar een van. Waarom zo hard inzetten op spelen in de kinderopvang?

Kind en Gezin verwoordt het heel mooi: "Spelen is als ademen, even natuurlijk en broodnodig om te groeien. Kinderen prikkelen tot spel en met hen meespelen, is een hele kunst. Het spel vernieuwen, hen inspireren om nieuwe ervaringen op te doen, soms ben je als kinderbegeleider op zoek naar iets nieuws. Speelbank.be is een ideale plek om met al je collega's uit te wisselen hoe zij het spel van kinderen verdiepen en spelprikkels geven. Je zal merken dat al die tips je inspireren om zelf aan de slag te gaan. Via het spel leren kinderen op een onverwachte en speelse manier zichzelf, elkaar en de wereld om zich heen door en door kennen".

Uitgetest en goedgekeurd door minister Jo Vandeurzen

Omdat bezoekerscijfers niet alles zeggen, vroeg het VVSG-Steunpunt Kinderopvang aan minister Jo Vandeurzen om Speelbank.be uit te testen. Minister Jo Vandeurzen speelde met kinderen en verkende de website. Zijn conclusie: 'Speelbank.be is het ei van Columbus. Je kunt er op een eenvoudige manier creatieve spelactiviteiten vinden. Het materiaal is niet te ingewikkeld. Het is op maat bruikbaar maar ook echt doordacht en bestudeerd. Doordat je er je eigen ideeën op kunt posten, is de site erg interactief.' Wil je de minister in actie zien? Kijk dan hier naar het filmpje.

VVSG-perszaken: Jan Van Alsenoy, 0498 1234 64

Navigatie