Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

IBO opstarten na arbeidsovereenkomst artikel 60§7 - Back-office IBO




​​Een IBO opstarten onmiddellijk na het einde van de arbeidsovereenkomst artikel 60§7 (de dag erna bijvoorbeeld) is perfect mogelijk. Je hoeft dus niet te wachten op de gegevens van de RVA over de werkloosheidsuitkering. Houd wel rekening met de volgende aandachtspunten:

• de cliënt moet de nodige stappen zetten om de werkloosheidsuitkering aan te vragen

• bij de start van de IBO moet de cliënt duidelijk geïnformeerd worden dat de IBO-premie in de eerste maanden nog zal aangepast worden. Maar hij krijgt de garantie dat hij minstens 80% van het GGMMI zal ontvangen.

Als trajectbegeleider moet je het volgende doen:

  • het IBO-contract opmaken als een contract categorie "geen inkomen"
  • regelmatig bij de RVA navragen of het dagbedrag al berekend is
  • eenmaal het dagbedrag gekend is, pas je het type uitkering aan in het IBO-dossier van de cliënt; de cliënt zal dan met terugwerkende kracht de juiste IBO-premie ontvangen

 

Vanaf 1 april 2019 moeten de OCMW's de IBO-contracten zelf opmaken in de IBO-tool van de VDAB. De back-office van de VDAB voor alle IBO-vragen blijft echter ook nadien actief, via het e-mailadres wpl@vdab.be. OCMW-medewerkers kunnen bij de VDAB ook opleidingen over IBO volgen. Houd hiervoor de website van VDAB in de gaten: eerstdaags worden de inschrijvingen daar geactiveerd.

abderrazak.el-omari@vvsg.bepeter.cousaert@vvsg.be

Navigatie