Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Adreswijziging voor inwoners fusiegemeenten is gemiste kans
​​​Inwoners van de fusiegemeenten zullen zich binnen het jaar moeten aanmelden bij hun nieuwe gemeente om een adreswijziging op de identiteitskaart door te voeren. Deze bepaling werd recent toegevoegd via het koninklijk besluit van 17 oktober 2018​ (inforumnr. 324956). Alleen de inwoners van de huidige gemeenten Aalter en Deinze ontspringen de dans, omdat hun gemeentenaam na de fusie met respectievelijk Knesselare en Nevele onveranderd blijft​.

Dit gaat in tegen eerder gemaakte beloftes. Oorspronkelijk zouden enkel de inwoners met een gewijzigde straatnaam naar het gemeentehuis moeten gaan. Met deze recente beslissing zijn bijna alle inwoners van de fusiegemeenten gevat. Dit is niet alleen vervelend voor de inwoners, het heeft ook heel wat organisatorische en financiële gevolgen voor de fusiegemeenten, die hiervoor extra personeel moeten inzetten.

De VVSG vindt dit in ieder geval een gemiste kans en vraagt aan de minister van Binnenlandse Zaken om dit bij te stellen, als het kan nog voor de zeven geplande fusies op 1 januari 2019 en zeker voor de gemeentelijke samenvoegingen die later nog zouden volgen.

Navigatie