Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

ROT Economie Oost-Vlaanderen - Kleinhandelsvergunning
Economie

Graag nodigen we u uit voor de volgende Regionale Overlegtafel (ROT)  Economie op vrijdag 23 februari in Berlare. Deze ROT staat volledig in het teken van de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten, kortweg kleinhandelsvergunning.

De socio-economische vergunning is geen lang leven meer beschoren. De IKEA-wet zal op korte termijn aan de kant geschoven worden en de op zichzelf staande socio-economische vergunning zal opgaan in de omgevingsvergunning. Nieuwe winkels vanaf 400m² zullen dan een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten moeten aanvragen.

Voor gemeentebesturen heeft deze wijziging ook heel wat veranderingen in petto: nieuwe procedures, termijnen, instanties, beoordelingscriteria, etc.

Tijdens deze bijeenkomst zetten we voor u alles op een rijtje.

Na een korte stand van zaken over het decreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) en een snelle blik op het omgevingsloket, richten we ons volledig op de kleinhandelsvergunning. We bespreken de wijzigingen ten opzichte van de huidige socio-economische vergunning.  

We gaan verder gedetailleerd in op de verschillende stappen en de termijnen. Én op de vraag: wie doet wat?

Op het vlak van de inhoudelijke beoordeling doorlopen we met u – stap voor stap – het nieuwe aanvraagformulier (welke info vind ik waar?), staan we stil bij de oude en nieuwe categorieën van kleinhandel en bespreken we de mogelijke beoordelingsgronden (welke criteria kan ik hanteren om een aanvraag te beoordelen?). 

Zoals steeds krijgt u uitgebreid de kans om vragen te stellen.

Na deze bijeenkomst beschikt u over alle nodige informatie om de nieuwe regelgeving correct toe te passen. Want zelfs al ontvangt uw gemeente maar zelden een aanvraag, dan nog blijft het belangrijk om deze accuraat te kunnen behandelen.

Op het einde voorzien we een korte voorstelling van bizLocator. Dit online platform wil al het beschikbaar bedrijfsvastgoed bundelen, ook in uw gemeente. Via een eenvoudige zoekrobot op uw gemeentelijke website kunnen ondernemers snel zoeken naar een gepaste locatie voor een nieuwe winkel, horecazaak of bedrijf.

 

Programma

9u30Onthaal
10u

Welkom door An Van Driessche (schepen van lokale economie)   

Introductie (VVSG)

  • Situering en stand van zaken decreet IHB (integraal handelsvestigingsbeleid)
  • De omgevingsvergunning en het omgevingsloket
10u25De kleinhandelsvergunning van A tot Z: procedure en inhoudelijke beoordeling (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
Met o.m. stappen, termijnen, analoog/digitaal, beoordelingscriteria, aanvraagformulier, wie doet wat, … Inclusief vraagstelling.
11u30Pauze
11u45De kleinhandelsvergunning van A tot Z: procedure en inhoudelijke beoordeling (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
(vervolg)
12u30Varia, met o.m. bizLocator (Agentschap Innoveren & Ondernemen / ORIS)
13uBroodjeslunch

 

Doelgroep

Deze bijeenkomst richt zicht tot eenieder, vanuit economie of stedenbouw, die van ver of nabij betrokken zal zijn bij de nieuwe omgevingsvergunning voor kleinhandel.

We verstuurden deze uitnodiging enkel naar onze contactpersonen economie, maar aarzel dus zeker niet om ook uw collega van stedenbouw (of milieu) mee in te schrijven. Uiteraard zijn ook de bevoegde schepenen welkom.

Bent u zelf helemaal niet betrokken bij de socio-economische vergunningen of de nieuwe kleinhandelsvergunningen, dan nog raden we u aan om uw collega die deze vergunningen wél behandelt, te vergezellen. Zo bent u van bij de start goed geïnformeerd om eerstelijnsinformatie te verschaffen aan ondernemers met vragen of hen correct door te verwijzen.

Praktisch

DatumVrijdag 23 februari van 10u tot 13u
Onthaal vanaf 9u30
Netwerkmoment met broodjeslunch vanaf 13u
Locatie

Cultureel Centrum Stroming- zaal de Foyer
Dorp 101,  9290 Berlare  (Routebeschrijving)

Gratis parkeergelegenheid bij het CC, gelegen naast de brandweerkazerne

InschrijvenDeelname is gratis, mits voorafgaande inschrijving.
Schrijf uzelf en uw collega's in via economie@vvsg.be vóór 16 februari
Verhinderd?

Als u deze dag verhinderd bent, kan u ook aansluiten bij een andere overlegtafel:

 

Meer informatie over de overlegtafels economie vindt u weldra op onze webpagina.

Nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren via economie@vvsg.be.

 

Navigatie