Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

ROT Economie Limburg - Kleinhandelsvergunning
Economie

Deze ROT staat volledig in het teken van de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten, kortweg kleinhandelsvergunning.

De socio-economische vergunning is geen lang leven meer beschoren. De IKEA-wet zal op korte termijn aan de kant geschoven worden en de op zichzelf staande socio-economische vergunning zal opgaan in de omgevingsvergunning. Nieuwe winkels vanaf 400m² zullen dan een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten moeten aanvragen.

Voor gemeentebesturen heeft deze wijziging ook heel wat veranderingen in petto : nieuwe procedures, termijnen, instanties, beoordelingscriteria, etc.

Tijdens deze bijeenkomst zetten we voor u alles op een rijtje. Na een korte stand van zaken over het decreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB)  en een snelle blik op het omgevingsloket, richten we ons volledig op de kleinhandelsvergunning. We bespreken de wijzigingen ten opzichte van de huidige socio-economische vergunning.  

We gaan gedetailleerd in op de verschillende stappen en de termijnen. Én op de vraag : wie doet wat ?

Op het vlak van de inhoudelijke beoordeling doorlopen we met u – stap voor stap – het nieuwe aanvraagformulier (welke info vind ik waar?), staan we stil bij de oude en nieuwe categorieën van kleinhandel en bespreken we de mogelijke beoordelingsgronden (welke criteria kan ik hanteren om een aanvraag te beoordelen?). 

Zoals steeds krijgt u uitgebreid de kans om vragen te stellen.

Na deze bijeenkomst beschikt u over alle nodige informatie om de nieuwe regelgeving correct toe te passen. Want zelfs al ontvangt uw gemeente maar zelden een aanvraag, dan nog blijft het belangrijk om deze accuraat te kunnen behandelen.

Op het einde voorzien we een korte voorstelling van bizLocator. Dit online platform bundelt het beschikbaar bedrijfsvastgoed, ook in uw gemeente. Via een eenvoudige zoekrobot op uw gemeentelijke website kunnen ondernemers snel zoeken naar een gepaste locatie voor een nieuwe winkel, horecazaak of bedrijf.

Programma

12u30Onthaal met broodjeslunch
13u

Introductie (VVSG)

  • Situering en stand van zaken decreet IHB (integraal handelsvestigingsbeleid)
  • De omgevingsvergunning en het omgevingsloket
13u25De kleinhandelsvergunning van A tot Z: procedure en inhoudelijke beoordeling (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
Met o.m. stappen, termijnen, analoog/digitaal, beoordelingscriteria, aanvraagformulier, wie doet wat, … Inclusief vraagstelling.
14u30Pauze
14u45De kleinhandelsvergunning van A tot Z: procedure en inhoudelijke beoordeling (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
(vervolg)
15u30Varia, met o.m. bizLocator (Agentschap Innoveren & Ondernemen / ORIS)
16uNapraten bij netwerkdrink

 

Doelgroep

Deze bijeenkomst richt zicht tot eenieder, vanuit economie, stedenbouw of ruimtelijke ordening, die van ver of nabij betrokken zal zijn bij de nieuwe omgevingsvergunning voor kleinhandel. We versturen deze uitnodiging enkel naar onze contactpersonen economie, maar aarzel dus zeker niet om ook uw collega's van stedenbouw (of milieu) mee in te schrijven. Uiteraard zijn ook de bevoegde schepenen welkom.

Bent u zelf helemaal niet betrokken bij de socio-economische vergunningen of de nieuwe kleinhandelsvergunningen, dan nog raden we u aan om uw collega's die deze vergunningen wél behandelen, te vergezellen. Zo bent u van bij de start goed geïnformeerd om eerstelijnsinformatie te verschaffen aan ondernemers of hen correct door te verwijzen.

 

Praktisch

DatumDonderdag 22 februari van 13u tot 16u
Onthaal met broodjeslunch vanaf 12u30
Afsluitende netwerkdrink om nog even na te praten
Locatie

Corda Conference, Corda 1, Corda Campus, Kempische steenweg 293, Hasselt
Bereikbaarheid :

InschrijvenDeelname is gratis, mits voorafgaande inschrijving.
Schrijf uzelf en uw collega's in via economie@vvsg.be vóór 15 februari
Verhinderd?

Als u deze dag verhinderd bent, kan u ook aansluiten bij een andere overlegtafel:

 

Meer informatie over de overlegtafels economie vindt u weldra op onze webpagina.

Heeft u nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren via economie@vvsg.be.

 

Navigatie