Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Lokaal = Mondiaal: op weg naar 2030
Doelgroep: deze studiedag richt zich tot burgemeesters, schepenen en ambtenaren van internationale samenwerking, lokaal mondiaal beleid en duurzaamheid.

lokaal is mondiaal.png​​​​​​
Zet met jouw gemeente in op duurzame ontwikkeling! Ga voor een sterk lokaal mondiaal beleid en draag via internationale solidariteit bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs). 

​Kom op 14 mei naar de studiedag ‘Lokaal = mondiaal: op weg naar 2030’ en ontdek hoe je in jouw gemeente invulling kan geven aan internationale thema’s en samenwerking. 

​NOOT: de studiedag was oorspronkelijk gepland op 13 februari, maar is uitgesteld wegens de algemene staking. Onderstaand programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

 

08.45 - 09.15​

Onthaal met koffie

09.15 - 10.40​

Plenaire opening

Keynote Geert Bourgeois (minister-president van de Vlaamse regering)


VRT journaliste Katrien Vanderschoot gaat in gesprek met Koen Metsu (burgemeester van Edegem), Matthias Declercq (burgemeester van Gent) en Katrien Partyka (burgemeester van Tienen)

Stippel vervolgens je eigen programma uit en kies uit een uitgebreid gamma aan inhoudelijke sessies. ​​​​

​10.40 - 11.40

Blok 1

01.

Poli​tiek overleg: jouw gemeente op weg naar 203​0

Hoe geef je internationale thema's politiek een plaats. Overleg UITSLUITEND voor burgemeesters, schepenen en raadsleden, gemodereerd door VRT journaliste Katrien Vanderschoot.

02.

De SDGs in je gemeentelijk beleid – resultaten SDG-piloottraject VVSG​

Hoe integreer je de SDGs in je gemeentelijk beleidsplan? Hoe maak je je collega's, bestuur en burgers warm voor de SDGs? Samen met 20 gemeenten formuleerde VVSG een antwoord op deze vragen. We gaan o.a. in op de valkuilen en succesfactoren en hoe je de SDGs kan meenemen bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning. (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 2)

03.​​

Lokaal mondiaal beleid voor beginners​​

Het Noord-Zuid beleid of beleid voor ontwikkelingssamenwerking hebben we achter ons gelaten. Voortaan spreken we over het ‘lokaal mondiaal beleid’. Wat is precies het lokaal mondiaal beleid? Hoe vertaalt dit zich in concrete activiteiten?  (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 3.

​04.

Samenwerken is cruciaal 1: scholen voor de nieuwe wereldburgers​​

Hoe kunnen scholen aan de slag met internationale thema's en hoe kan de gemeente hen daarin ondersteunen? Organisaties Djapo en Give A Day geven concrete tips over het stimuleren van actief burgerschap in het onderwijs.

05.​

Samenwerken is cruciaal 2: bedrijven betrekken in je internationaal, duurzaam verhaal​

Ook ondernemingen hebben een belangrijke rol te spelen in Agenda 2030. Het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka) vertelt hoe lokale besturen bedrijven kunnen betrekken in het duurzaamheidsverhaal, via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Een Vlaamse gemeente met ervaring getuigt.

12.00 - 13.00​​

Blok 2​​

06.​

De SDGs in je gemeentelijk beleid – resultaten SDG-piloottraject VVSG​​​

Hoe integreer je de SDGs in je gemeentelijk beleidsplan? Hoe maak je je collega's, bestuur en burgers warm voor de SDGs? Samen met 20 gemeenten formuleerde VVSG een antwoord op deze vragen. We gaan o.a. in op de valkuilen en succesfactoren en hoe je de SDGs kan meenemen bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning. (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 2)

07.​

Agenda 2030 en de Vlaamse Overheid​

De Vlaamse Overheid ontwikkelde Vizier 2030, het SDG-doelstellingenkader voor Vlaanderen. Steden en gemeenten zijn een essentiële partner in de realisatie van de SDGs. Ontdek wat de visie is van de Vlaamse Overheid op de SDGs en hoe ze deze in de praktijk brengen. In deze sessie wordt ook de ‘SDG handleiding voor overheidsinstanties’ toegelicht, ontwikkeld door de Vlaamse Overheid ism Sustenuto.

08.​​

De SDGs in de praktijk: pilootgemeenten aan het woord​​

Ga in gesprek met gemeenten die deelnemen aan het SDG-piloottraject van VVSG. Zij vertellen over hun traject, halen concrete voorbeelden aan hoe ze de SDGs integreren in hun gemeente en geven een aantal nuttige tips. 

09.

Een lokaal mondiaal beleid via intergemeentelijke samenwerking​​

Met verschillende gemeenten samen een strategie en activiteiten uitwerken rond lokaal mondiaal beleid kan een meerwaarde vormen, inhoudelijk, financieel als op vlak van capaciteit.  Onder meer Turnhout licht toe hoe ze in hun regio samenwerken rond fair trade en de SDGs.

14.00 - 15.00​

Blok 3

10.​

Lokaal mondiaal beleid voor beginners​

Het Noord-Zuid beleid of beleid voor ontwikkelingssamenwerking hebben we achter ons gelaten. Voortaan spreken we over het ‘lokaal mondiaal beleid’. Wat is precies het lokaal mondiaal beleid? Hoe vertaalt dit zich in concrete activiteiten?  (sessie wordt gehouden zowel in blok 1 als blok 3)

11.​

Internationale inspiratie: SDGs in het beleid van Utrecht en new Asker​

Utrecht (Nederland) en new Asker (Noorwegen) vertellen hoe zij de SDGs integreren in hun gemeentelijk beleid. Zo ontwikkelde Utrecht een dashboard met SDG-indicatoren. New Asker bepaalde haar proritaire SDGs en integreert de SDGs in hun nieuw beleidsplan, met oog voor brede participatie.

Deze sessie gaat door in het Engels.

12.

Samenwerking is cruciaal 3: een sterk lokaal mondiaal middenveld​​

11.11.11 gaat in deze sessie in op hoe een sterk lokaal mondiaal middenveld kan wegen op het beleid in de gemeente en hoe je als gemeentebestuur hierin ondersteuning kan bieden. Ook Perspective 2030 komt aan bod, het samenwerkingsverband van het middenveld wat betreft Agenda 2030.

13.

FairTradeGemeenten 2.0​​​

De campagne FairTradeGemeenten overtuigde reeds meer dan 200 Vlaamse gemeenten om ambassadeur te worden van eerlijke handel. Maar hoe veranker je dat engagement in de lokale beleidsplannen? En hoe kan de nieuwe Fair-O-Meter daarbij helpen?  

14.

De SDGs bekeken met een thematische bril

Benieuwd hoe je vanuit beleidsdomeinen als circulaire economie, smart cities, lokale voedselstrategie en duurzaam aankoopbeleid kan bijdragen aan de SDGs? Leg je oor te luister bij VVSG-experten.

15.15 - 16.15​

Reflectie over Lokaal = Mondiaal
Doorheen de dag lopen 4 experten als observator door de sessies. Zij brengen in een afsluitende reflectie hun bevindingen. Panelgesprek met Filip François (Kanselarij en Bestuur- Vlaamse overheid), Katrien De Pauw (Buitenlandse Zaken – Vlaamse overheid), Kris Bachus (HIVA-KU Leuven) en Aziza Akhmouch (OESO), met moderatie door VRT journaliste Katrien Vanderschoot.

16.15 - 16.30​

Uitleiding door Mieck Vos, Algemeen Directeur VVSG

16.30 - 17.30​

Receptie

 


Waar en wanneer

Dinsdag 14 mei 2019,  van 9​.15 tot 16.30 uur

Herman Teirlinck gebouw, Havenlaan 88, Brussel


 

​Inschrijven​​

Schrijf nu in via volgende link.​
Ontving u een persoonlijke uitnodigingsmail? Dan schrijft u nog makkelijker in via de erin opgenomen inschrijvingslink.

 

Info inhoudelijk

Hanne Albers, stafmedewerker Internationaal
hanne.albers@vvsg.be,  02 211 56 69

 

Info praktisch

Kirsten Hachmang, verantwoordelijke voor de organisatie van vormingen en evenementen, VVSG-academie.
kirsten.hachmang@vvsg.be 

Organisatie

  

Navigatie