Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Brugge binnenstebuiten: een inkijk in hun mondiaal beleid en de zoektocht naar een alternatieve vorm van internationale samenwerking
Politici, ambtenaren en middenveld uit Vlaamse steden en gemeenten betrokken bij het mondiaal beleid, internationale samenwerking, integratie, duurzame ontwikkeling, participatie

 mondiaal_partnerschap_chocolade.jpg

Voor wie

Politici, ambtenaren en middenveld uit Vlaamse steden en gemeenten betrokken bij het mondiaal beleid, internationale samenwerking, integratie, duurzame ontwikkeling, participatie,… met een interesse om verder na te denken over het lokaal mondiaal beleid en internationale gemeentelijke samenwerking. Zowel grote als kleine gemeenten, met of zonder stedenband, zijn welkom!

Opzet opleiding

De opleidingsdag heeft 2 grote luiken:

  • ​Verderzetting van het leertraject 'Alternatieve vormen van gemeentelijke internationale samenwerking'. In dit leertraject gaan we op zoek naar alternatieven voor de stedenband. Hoe kunnen lokale besturen zich internationaal engageren zonder de klassieke één-op-één relatie met een partnergemeente? Welke alternatieven voor een stedenband (zouden kunnen) bestaan? Welke goede (en slechte) praktijken kennen we? Meer informatie over het leertraject vindt u hier terug.
  • Inspiratie opdoen rond het lokaal mondiaal beleid, gebaseerd op het voorbeeld van Brugge.  Hoe werkt een mondiale dienst? Welke activiteiten worden er georganiseerd? Hoe worden andere stadsdiensten betrokken? 

Wat komt er in de studiedag aan bod?

We leggen ons oor te luisteren bij de mondiale dienst van stad Brugge en krijgen een inkijk in hun werking rond het lokaal mondiaal beleid.

De West-Vlaamse stad profileert zich bovendien als chocoladestad bij uitstek. Hiervoor is het bestuur op zoek naar een internationaal partnerschap rond cacao. Er zal een samenwerkingsverband worden aangegaan met onder meer de Brugse chocolatiers, scholen, burgers, maar ook met een fairtradecacao-coöperatieve en een lokaal bestuur uit het Zuiden. Verder bekijken we andere voorbeelden van alternatieve vormen van  internationale samenwerking en gaan we hierrond uitwisseling aan.

In de namiddag dompelen we ons onder in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) en spelen een primeur in Brugge: het SDG-stadsspel. We maken kennis met een unieke manier om inwoners, verenigingen, bedrijven bewust te maken rond de Agenda 2030.

Waar en wanneer 

 Op 23 februari 2018, van 9u30 tot 15u45 in de conferentiezaal in het Brugse stadhuis (Burg 12, Brugge).
Het stadhuis is eenvoudig te bereiken vanaf het station van Brugge. Dit kan te voet (20 minuten), of met de bus (10 minuten). 

Deelnameprijs

 De deelnameprijs is gratis

Inschrijven

Schrijf nu in via volgende link

Graag ontvangen wij uw inschrijving tot en met één week voor de activiteit

Meer informatie

 

Voor meer informatie in verband met deze vorming, kan je terecht bij Karlien Gorissen (karlien.gorissen@vvsg.be; 02/211 55 96).

 

Organisatie

 

In samenwerking met:

stadbrugge_rgb_zonderbase.jpg 

 

 

 

Navigatie