Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Kinderopvangcaravan KDV 2019 - Hasselt
Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.


Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die persoon ben jij! Met jouw inzet maak je als kinderbegeleider het verschil in de kinderopvang.
Kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, hen verzorgen, knuffelen.
Baby’s en peuters blijven boeien, de ouders onthalen en verwelkomen, zorg dragen voor jezelf en je collega’s zijn maar enkele van de vele taken die je dagelijks vervult.
Elke dag opnieuw kan de kinderopvang op jouw inzet rekenen.

Om je te inspireren organiseren het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity vier studiedagen verspreid over Vlaanderen voor kinderbegeleiders die werken in de opvang van baby’s en peuters georganiseerd door een lokaal bestuur. Deze vormingen zijn gratis en in de eigen regio. Wij hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen. 

Programma

0​9.00 uur: ​Onthaal met koffie en versnaperingen

09.30 uur: Workshopronde 1​

12​.30 uur: Middagpauze met broodjeslunch

13.15 uur: Workshopronde 2​ ​

16.15 uur: Evaluatie

16.30 uur: Einde

 

Workshops 

Alle workshops duren drie uur. Halverwege elke workshop wordt een korte pauze ingelast.
Dezelfde workshops vinden in de voor- en in de namiddag plaats. Kies één workshop in de voormiddag en een andere in de namiddag.

De meeste workshops zijn interactief en het aantal deelnemers is beperkt. Vlug inschrijven is dus de boodschap.

De workshops beschikbaar in Hasselt zijn:

WS1 Bodymap – Bodymap

Waarom zijn er minder baby's die graag op hun buik spelen en wat zijn de gevolgen hiervan? Wat heeft rollen te maken met de latere zithouding van kinderen of kruipen met de latere leesvaardigheid? In deze workshop zoeken we onder andere een antwoord op deze vragen.
De baby- en peutertijd is een belangrijke periode in het leven, we noemen het dan ook graag de 'Universiteit van het leven'. De basis voor latere vaardigheden zoals schrijven en lezen wordt gelegd in de vroege kindertijd. Daarom is de juiste prikkel op het juiste moment van onschatbare waarde.

WS3 Feedback geven en krijgen – Linda Accou

Hoe reageer je wanneer een ouder klaagt? Wat zeg je tegen een collega waaraan je je stoort?
Met handige tips en tricks leer je hoe je jouw wensen, verwachtingen, opmerkingen of frustraties kan verwoorden en ook hoe je gemeende complimenten kan geven. Geen grote theorieën, maar vooral heel veel uitwisseling met elkaar.

WS4 Samen sterk(er) – Alert

Werk je samen in team binnen de kinderopvang? Dan is feedback geven en krijgen heel belangrijk voor een goede samenwerking. Je manier van werken kan er positief door evolueren of je kan er zelf anderen door bijsturen. Feedback geven of krijgen is niet altijd even makkelijk. In deze workshop leer je op een constructieve manier feedback te geven en met feedback om te gaan.

WS8 Aanpak buitenruimte – oMvorming

In deze sessie vertrekken we vanuit de 4 ervaringsgebieden als referentiekader. We onderzoeken waar je zelf in uitblinkt als het over buitenspelen gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we kinderen geïntegreerde ontplooiingskansen bieden in onze buitenruimte? We bedenken hiervoor concrete acties voor de verschillende locaties/leefgroepen. Tenslotte zoomen we in op uitdagend spel aan de hand van 'Wat-als-vragen'. We denken na over uitdagingen in het buitenspel of de buitenruimte en gaan ermee aan de slag. Je gaat naar huis met concrete tips en acties die je kan toepassen in jouw opvang.

WS9 Leren van elkaar: kijken, luisteren, inspelen – VCOK

In het waarmaken van kwaliteitsvolle kinderopvang zijn interacties tussen kinderen en begeleiders essentieel. In deze vorming denken we na over jouw begeleidershouding. Het idee dat begeleiders kijken en luisteren naar kinderen én daar vervolgens gepast op inspelen is de rode draad. Welke signalen observeren we bij kinderen? En hoe kunnen we oog hebben voor de signalen van álle kinderen in de groep? We zoomen in op 'observeren' en gaan daarna samen op zoek naar hoe je op deze signalen kan inspelen.

WS11 Jezelf ontstressen in minder dan 5 minuten – Live The Connection

Iedereen heeft wel eens last van stress.
Te veel en voortdurende stress veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten.
Gelukkig is er een methode om dit te voorkomen en om te keren.
Met 'Het ABC van ontstressen' leer je stress op te heffen en te focussen op wat je wel wilt.

WS13 -Een vermoeden van- kindermishandeling. Wat nu? - Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Kindermishandeling is iets waar je liever niet mee te maken krijgt. Toch kom je weleens in aanraking met kinderen die opgroeien in een verontrustende thuissituatie. Hoe herken je de signalen en hoe bespreek je jouw bezorgdheden met ouders? Deze workshop helpt je om hier gepast mee om te gaan. Je maakt bovendien kennis met de gratis online e-learning tool waarmee je spelenderwijs oefent in het omgaan met en het bespreken van verontrusting in de thuissituatie van kinderen.

Waar en wanneer

Maandag 21 oktober 2019

Radisson Blu, Torenplein 8, 3500 Hasselt

Voor

Enthousiaste kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.
Verantwoordelijken die graag mee-leren, zijn van harte welkom. Omdat het leren van de kinderbegeleiders prioriteit heeft, vragen we je om jouw deelname als verantwoordelijke vooraf goed af te wegen en vooral tijdens de workshop zelf het leren van de kinderbegeleiders niet te hinderen..

Deelnameprijs

GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch.
De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4-akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan de VVSG een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

Inschrijven

Je kan inschrijven vanaf maandag 25 februari 2019 (9 uur) en dit via academie.vvsg.be of via mail aan koc@vvsg.be (enkel met 'KDVinschrijvingsformulier').
TIP! Indien je elektronisch inschrijft via academie.vvsg.be ben je meteen zeker van je plaats. Je krijgt onmiddellijk een bevestigingsmail.

Annuleren

Annuleren of wijzigen van een workshop (indien niet volgeboekt) kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De deelnameprijs van 90 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later plaatsvindt. Bij een geldige reden voor annulatie binnen de 14 dagenvoor aanvang dien je een (kopie) bewijsstuk door te sturen.

Info praktisch

Elke Van den Wijngaert, Organisatieverantwoordelijke VVSG-academieteam, koc@vvsg.be of 02 211 56 60

Organisatie

 

Navigatie