Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Kinderopvangcaravan KDV 2018 - Brugge
Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.

 

Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die persoon ben jij! Met jouw inzet maak je als kinderbegeleider het verschil in de kinderopvang.
Kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, hen verzorgen, knuffelen.
Baby’s en peuters blijven boeien, de ouders onthalen en verwelkomen, zorg dragen voor jezelf en je collega’s zijn maar enkele van de vele taken die je dagelijks vervult.
Elke dag opnieuw kan de kinderopvang op jouw inzet rekenen.

Om je te inspireren organiseren het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity vijf studiedagen verspreid over Vlaanderen voor kinderbegeleiders die werken in de opvang van baby’s en peuters georganiseerd door een lokaal bestuur. Deze vormingen zijn gratis en in de eigen regio. Wij hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen. 

Programma

0​9.00 uur: ​Onthaal met koffie en versnaperingen

09.30 uur: Workshopronde 1​

12​.30 uur: Middagpauze met broodjeslunch

13.15 uur: Workshopronde 2​ ​

16.15 uur: Evaluatie

16.30 uur: Einde

 

Workshops 

Alle workshops duren drie uur. Halverwege elke workshop wordt een korte pauze ingelast.
Dezelfde workshops vinden in de voor- en in de namiddag plaats.
Kies één workshop in de voormiddag en een andere in de namiddag.

Voor sommige workshops is aangepaste kledij vereist, dit staat aangegeven bij de informatie over de workshops.
Opgelet: de meeste workshops zijn interactief en het aantal deelnemers is beperkt. Vlug inschrijven is dus de boodschap.

De workshops beschikbaar in Brugge zijn:

WS1    Risicovol spel? Het leren is aan de durvers. (Arteveldehogeschool)

Peuters prikkelen en uitdagen is niet altijd gemakkelijk. Het is steeds een evenwicht vinden tussen enerzijds voldoende uitdaging bieden, maar anderzijds voldoende veiligheid garanderen. Wanneer kom je best tussen en hoe doe je dat precies? In deze workshop kom je het te weten.

WS2    Een speelse binnenruimte? Zo doe je dat! (oMvorming)

De manier waarop jouw ruimte is ingericht, bepaalt voor een groot stuk hoe kinderen spelen en zich bewegen. Ze zoeken uitdaging, maar ook veiligheid en rust. Hoe zorg je ervoor dat jouw speelruimte een fijne omgeving is?
Aan de hand van de vier ervaringsgebieden uit het pedagogisch raamwerk denken wij hierover na. Je gaat naar huis met een hoop ideeën en eventueel zelfs al een schets van hoe het er bij jullie kan uitzien.

WS3    Een warme relatie met alle ouders en kinderen (VCOK)

In de kinderopvang kom je kinderen en ouders tegen met totaal verschillende achtergronden: in taal, cultuur, religie, thuissituatie, enz. Een warme relatie met alle ouders en kinderen is pas mogelijk als je respect hebt voor diversiteit. Tijdens deze workshop sta je stil bij je eigen waarden en normen en bekijk je de invloed hiervan op jouw omgang met kinderen en ouders. Hoe kan je kinderen, ouders en collega’s het gevoel geven dat iedereen erbij hoort? Wat met vooroordelen? TIjdens deze sessie staan we stil  bij valkuilen. Er is tijd voor reflectie, inspiratie en het delen van ervaringen.

WS9    Interactief voorlezen (Naratta)

Waarom is voorlezen voor baby’s en peuters belangrijk? Kan je eigenlijk al voorlezen voor baby’s?
Wat betekent ‘interactief voorlezen’ en hoe doe je dat?
Wat verzin je bij een boekje, hoe zeg je het en hoe leg je het uit?
In deze workshop zoeken we samen uit hoe we interactief kunnen voorlezen voor jonge kinderen.

WS10    Omgaan met verbale agressie (Crime Control)

Als kinderbegeleider word je soms geconfronteerd met agressie. Ouders worden mondiger en komen op voor hun mening. Jammer genoeg gebeurt dit niet altijd op een respectvolle manier. Dreigende taal, langdurige discussies, kwaadheid en frustraties maken het voor jou niet altijd even gemakkelijk.
Met deze workshop wil Crime Control je ondersteunen bij het omgaan met ouders die verbaal agressief zijn. Je krijgt geen opvoedkundige modellen mee, maar wel tips en tricks om met tal van moeilijke situaties om te gaan.

WS11    Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha)

In deze workshop leer je wat bewuste aandacht en opvoeding voor de ontwikkeling van (jonge) kinderen precies betekent. Je verwerft inzichten en vaardigheden waardoor je jouw groep kinderen op een meer bewuste manier kunt begeleiden. Zo leer je o.a. aandacht ontwikkelen voor jouw ademhaling. Verder gaan we in op de samenhang van gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwording en leren hier bewuste keuzes in maken. Er komen diverse meditatie- en yogaoefeningen aan bod. De oefeningen worden afgewisseld met een woordje theorie. Er is voldoende ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling van ervaringen.

 

Waar en wanneer

Vrijdag 16 november 2018
Site Oud Sint-Jan, Mariastraat 38, 8000 Brugge (parking via Zonnekemeers)

Voor

Enthousiaste kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby’s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.
Verantwoordelijken die graag mee-leren, zijn van harte welkom. Omdat het leren van de kinderbegeleiders prioriteit heeft, vragen we je om jouw deelname als verantwoordelijke vooraf goed af te wegen en vooral tijdens de workshop zelf het leren van de kinderbegeleiders niet te hinderen..

Deelnameprijs

GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch.
De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4-akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan de VVSG een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

Inschrijven

Je kan inschrijven vanaf 9 maart 2018 tot 24 september 2018 en dit via academie.vvsg.be of via mail aan koc@vvsg.be (enkel met 'KDVinschrijvingsformulier').
TIP! Indien je elektronisch inschrijft via academie.vvsg.be ben je meteen zeker van je plaats. Je krijgt onmiddellijk een bevestigingsmail.

Annuleren

Annuleren of wijzigen van een workshop (indien niet volgeboekt) kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De deelnameprijs van 90 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later, zonder geldige reden, plaatsvindt.

Info praktisch

Elke Van den Wijngaert, Organisatieverantwoordelijke VVSG-academieteam, koc@vvsg.be of 02 211 56 60

Organisatie

 

 

Navigatie