Voor een sterk lokaal bestuur

Kies hieronder uw thema

Leertraject ethisch bankieren

Voor wie:
1ste sessie: in de eerste plaats voor mondiale en duurzaamheidsambtenaren, maar iedereen die het thema ethisch bankieren in zijn gemeente op de kaart wil zetten is welkom.
2de sessie: financieel beheerders en directeurs.
 
​​​​

Waarom?

Omdat de investeringen van vandaag de wereld van morgen bepalen! Sinds de financieel-economische crisis, wordt alsmaar meer belang gehecht aan ethische criteria en vereisten op het gebied van milieu, sociale prestaties, goed bestuur en transparantie. Ethisch bankieren leeft dan ook steeds meer bij overheden, maar ook bij bedrijven en universiteiten. Zelfs financiële instellingen en grootbanken beginnen te kantelen. Samen kunnen consumenten druk uitoefenen om het financiële systeem te veranderen. Lokale besturen spelen daarin een belangrijke rol, ook al kan het klein beginnen met één spaarrekening of belegging. Belangrijk is dat duurzaamheid geen prijskaartje heeft. Duurzaamheid is evenmin een hol begrip, wel je eigen invulling van niet-financiële criteria. Wil je hiermee aan de slag, maar weet je niet goed hoe? Dan is dit leertraject iets voor jou!

 

Programma

Sessie 1: hoe zet je ethisch bankieren op de agenda?

Wat kan je als ambtenaar Lokaal Mondiaal Beleid of Duurzaamheid doen om het thema ethisch bankieren in jouw gemeente op de kaart te zetten? In deze vorming leidt FairFin vzw je in in deze thematiek: wat doet de bank met ons geld, wat zijn de grote problemen van het financieel systeem en hoe kunnen burgers en overheden hier iets tegen doen? FairFin geeft tips en opent een discussie over drempels en kansen. De gemeente Turnhout deelt haar ervaringen met enkele succesvolle lokale projecten. Forum Ethibel gaat dieper in op de financiën van gemeenten en geeft handvaten om daarmee aan de slag te gaan. Hoe kan er meer transparantie komen in het financiële beheer van een stad of gemeente, waar liggen de accenten voor maatschappelijke meerwaarde en wat zijn de mogelijkheden om stapsgewijs te verduurzamen?

 

Sessie 2: ethisch bankieren in de praktijk

Over welke opties beschik je als financieel beheerder om ethisch te investeren en je betaalverkeer duurzamer te maken? Welke sociale en milieugevolgen hebben investeringen en leningen? Hoe verzoen je rendement en maatschappelijke return en hou je tegelijkertijd het risico binnen de perken? Welke audits kan je laten uitvoeren en welke labels en certificeringen bestaan er? Ontdekt het allemaal op deze vorming! Forum Ethibel en FairFin vzw halen alles uit de kast zodat jouw gemeente het verschil kan maken. Dat het kan, verneemt u uit eerste hand van de gemeente Nazareth, een van de koplopers in Vlaanderen wat betreft ethisch bankieren.

 

Dagindeling

09.00 - 09:30: Onthaal met koffie

09.30 - 12.15: Workshops met Ethibel en FairFin vzw

12.15 - 12.45 : Gemeenten aan het woord

12.45 - 13.30: Netwerkmoment met broodjes

 

Waar en wanneer​

Hoe zet je ethisch bankieren op de agenda?
Donderdag 8 november 2018,​ VVSG, Paviljoenstraat 9, 1030 Brussel

Ethisch bankieren in de praktijk - voor financieel beheerders

Donderdag 24 januari 2019, Het Ecohuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen

Dinsdag 29 Januari 2019, Het Achterhuis,  Diksmuidestraat 41 9000 Gent

 

De​​elnameprijs​

Deze vorming is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

 

Inschrijven

Schrijf in via http://academie.vvsg.be.

 

Info inhoudelijk

 Jules De Winter, stafmedewerker VVSG-Internationaal 
Jules.dewinter@vvsg.be , 0472 03 76 91

 

Info praktisch

Willem Ceulemans, VVSG-academie
Willem.ceulemans@vvsg.be, 02 211 55 06


Organisatie

Navigatie